Цацаров награждава прокурор, заплашван от “Воински съюз Васил Левски” и путински вълци

0
176
протести
Щурмоваци от БНО "Шипка" бият протестиращи срещу "Нощни вълци".

Венета Иванов от Бургас успя да постигне осъдителни присъди на членове на паравоенни русофилски организации

Главният прокурор г- н Сотир Цацаров награди прокурор Венета Стефанова – Иванова от Районна прокуратура – Бургас, под чието ръководство бяха постигнати отлични резултати в разследването на хулиганство, извършено на 30.06.2016 г. на публично място – бензиностанция в Бургас от Атанас М., Стойчо Г. и Светлозар М, известни в медийното пространство като „Вълците на Путин“, и за постигането на наказания „лишаване от свобода“ спрямо тримата извършители, въпреки оказания продължителен натиск върху прокурора. Това съобщават от прокуратурата.

Под ръководството на прокурор Венета Стефанова – Иванова разследването по досъдебното производство срещу обвиняемите, извършили при инцидент с гостуване на чуждестранни рокери в гр. Бургас непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и причинили телесни повреди на двама души, приключи за около една година и обвинените лица бяха предадени на съд на 27.08.2017 г.

По време на досъдебното производство, както и в съдебната фаза, в рамките на която бяха проведени осем съдебни заседания, прокурор Стефанова – Иванова бе подложена от обкръжението на обвиняемите – членове на формированието „Войнски съюз“, на критики, подигравки и косвени заплахи. В Ютуб е бил създаден канал „Дело хунтата срещу народа“, в който са излагани твърдения, че прокурор Стефанова – Иванова е корумпирана, че изпълнява поръчки на премиера и ще я изправят на съд заедно със съдията.

В този канал са излагани сведения за семейството и децата й, с което очевидно се е целяло да бъде сплашена. Това наложи провеждането на заседанията при засилена охрана, тъй като на тях присъстваха по около 30 лица от посоченото формирование. Прокурор Стефанова – Иванова бе подложена и на медийни атаки, засягащи нейната професионална квалификация.

С присъда на Районен съд – Бургас, постановена на 08.06.2018 г., потвърдена от Окръжен съд – Бургас, и влязла в законна сила, обвиняемите Атанас М., Стойчо Г. и Светлозар М., бяха признати за виновни като им бе наложено наказание „лишаване от свобода“.

Наказание от 2 години „лишаване от свобода“ на Атанас М. за това, че на 30.06.2016 г. в гр. Бургас,  на публично място – в района на бензиностанция, намираща се на ул. „Транспортна“ № 55, в съучастие, като съизвършител със Стойчо Г. и Светлозар М., по хулигански подбуди, причинил телесни повреди на повече от едно лице, а именно:

–  чрез нанасяне на удари с ръце и крака в областта на славата и тялото на И.И. му причинил средна телесна повреда;

–  чрез нанасяне на удари с ръце и крака в областта на главата и тялото на И.Д. му причинил лека телесна повреда;

престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 4, предл. 3 и т. 12, предл.1, вр. чл. 129, ал. 1, вр.чл. 130, ал. 2, вр.чл. 20, ал. 2, вр.чл. 54 от НК.

На Атанас М. е бъде приведено в изпълнение и наказание от предходна присъда, по която е постановено 1 година „лишаване от свобода“, наложена от Районен съд – Поморие.

Атанас М. е в затвора от 03.05.2019 г.

По същото обвинение на Светлозар М. е наложено наказание от 2 години „лишаване от свобода“ изтърпяването, на което е отложено с 3 години изпитателен срок, а на Стойчо Г. е наложено наказание от 2 години „лишаване от свобода“ изтърпяването, на което е отложено с 3 години изпитателен срок.

Въпреки оказания натиск, прокурор Стефанова – Иванова не се поддаде, а изпълни в пълен обем своите служебни задължения, и отстояваше отговорно и професионално тезата на обвинението. За това главният прокурор Сотир Цацаров награди прокурор Венета Стефанова – Иванова с отличие – знак „За заслуга“ за проявен висок професионализъм, образцово изпълнение на служебните задължения и постигане на осъдителни присъди на извършителите на престъплението.

Предложението за наградата е направено от Иван Кирков, административен ръководител на Районна прокуратура-Бургас, допълват от прокуратурата.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here