ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор

0
43
ВСС изслушва Гешев.

Кандидатурата му получи 20 гласа, против бяха четирима

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) избра Иван Гешев за главен прокурор.

След близо 10-часова процедура кандидатурата му получи одобрението на 20 от магистратите, като само 4-ма гласуваха „против“. Срещу номинацията на Гешев очаквано гласа си дадоха председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и съдиите Олга Керелска и Атанаска Дишева. „Против“ гласува и Красимир Шекерджиев.

Решението обяви правосъдният министър Данаил Кирилов. Той покани вече избраният за главен прокурор кандидат. „Честито! Успех!“, пожела му Кирилов. Самият Гешев благодари за доверието и призна, че особено впечатлен е останал от съдия Шекерджиев и неговото изказване.

За да встъпи в длъжност обаче, за назначаването му трябва да бъде издаден указ от държавния глава Румен Радев. Дали ще го направи или не, все още президентът не е заявил официална позиция, но още в самото начало на процедурата даде да се разбере, че няма да бъде просто страничен неин наблюдател.

Законът не предвижда срок, в който Румен Радев трябва да реши.

Днешното заседание на Пленума продължи около 10 часа и бе съпътствано с протести „за“ и „против“ кандидатурата на Гешев. Магистратите дори прекъснаха за кратко своята работа, след като стана ясно, че е подаден сигнал за бомба в сградата ВСС, но това не доведе до евакуация и спиране на заседанието.