Цацаров нареди проверка на катастрофата с бащата на президента

Прокурори от Хасково отиват в Харманли за инспекция

0
310
президент
Катастрофата с Георги Радев.

Никой не е докладвал на прокуратурата за инцидента

За този инцидент, в който е участвал бащата на президента Румен Радев, за това пътнотранспортно произшествие, в прокуратурата в Харманли не е докладвана каквато и да е информация. За инцидента прокуратурата получава информация едва днес и то само от медиите. Това заяви пред „Фокус“ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Breaking.bg бел първата медия, която съобщи за катастрофата, крита 8 дни от полицията в Харманли, под натиск на местни лидери на БСП и президентството.

По думите й нито е сигнализирано за пътнотранспортно произшествие, нито са докладвани материали за подобен инцидент. „След като се публикуваха различни материали в електронни медии, главният прокурор се самосезира и разпореди на Окръжна прокуратура Хасково незабавна проверка“, посочи тя.

Прокурор Арнаудова допълни, че тази проверка ще се извърши от прокурор от Окръжната прокуратура в Хасково и ще бъде в две направления. „От една страна ще се установи дали е на лице престъпление по транспорта, дали в резултат от нарушаване на правила за движение по пътищата е причинено пътнотранспортно произшествие, при което е причинена средна или тежка телесна повреда, защото само в тези случаи е на лице престъпление от общ характер“, уточни тя.

По думите й, ако е лека телесната повреда, е на лице само административно нарушение. „Но ние трябва да установим тези факти“, коментира тя. Говорителят на главния прокурор обясни, че това ще се подсигури от наблюдаващия прокурор от Окръжната прокуратура в Хасково, чрез незабавно преглеждане на пострадалия човек от лекар, за да се установи вида и характера на телесната повреда.

„Второ направление ще има тази проверка, която ще се осъществява от прокурор, и тя ще бъде дали е на лице извършено престъпление по служба от служители на МВР“, съобщи тя. Арнаудова обясни, че ще се определи това до колко и до какви обстоятелства са изпълнени служебните си задължения по констатиране на пътнотранспортно произшествие, установяване на определена вина и спазване на законовите изисквания за санкциониране на виновен водач. „Още днес ще отидат на място колегите от Хасково и ще изземат цялата документация, която съществува в районното управление в Харманли, защото нищо от това, което научваме днес в медиите, не е докладвано в прокуратурата“, каза още тя. Видео от катастрофата: