Цацаров се обяви модулни жандармерийски части срещу битовата престъпност

Пазете професионалистите, не ги принасяйте в жертва, обяви той

0
118
цацаров
Сотир Цацаров

Моделът на териториално присъствие на МВР е изживял времето си, обяви главният прокурор

Продължавам да твърдя, че моделът на териториално присъствие на МВР в населените места, вече не работи и е изживял времето си. Затова предлагам алтернативана битовата престъпност – модулни жандармерийски участъци на различни места в страната, извън градовете, които да реагират при необходимост. Всичко друго е наливане на финанси, ресурс и усилия в един модел, който отдавна е изчерпал своето значение. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на Националното съвещание на ръководството на МВР.

Цацаров цитира думи на бившия главен прокурор Никола Филчев, според който без оперативните служби на МВР, прокуратурата е просто едно деловодство. „Това е вярно. Ако не са ДАНС и ГДБОП по отношение на противодействие на корупцията, не може да има подобна успеваемост“, призна той и отчете, че има много добро взаимодействие. „Налице е политическа воля за подкрепа на този начин на работа“, каза главният прокурор.

По отношение на професионализма отправям следния призив – „Пазете професионалистите. Не ги принасяйте в жертва“. Това е съвет към политици, виси държавници и главния прокурор. Не бива с лека ръка да жертваме професионализма заради конюнктурата. Правилото трябва да е друго. Такива като нас ги сменят, но остават професионалистите.