Арестуваният Кристиян завършил „Етично хакерство“

0
471
Сертификатът на Кристиян

Конкуренти ли предадоха „магьосника“ от Пловдив ?

Стефан Ташев

Арестуваният вчера от ГДБОП за източването на данните на над 5 млн. българи от НАП Кристиян Бойков е завършил „Етично хакерство“ в Софтуерния университет-СофтУни. Затова съобщи в социалните мрежи Светлин Наков, ректор на СофтУни.

Той е публикувал и сертификата на Кристиян, който е от тази година.

Кадърно момче, много будно, с предишен опит преди СофтУни, страхотен специалист, магьосник на Kali и всичките инструменти за търсене на уязвимости.

Преподавал му е Любомир Тулев, който е бивш служител на МВР от отдела на Явор Колев, сътрудник на ФБР и Интерпол на тема киберсигурност. Вярвам, че колегата Любо е наблегнал доста на етичната страна при проникването в чужди системи, пише още Наков.

Втората част от сертификата на Кристиян.

Странна връзка и близост с ГДБОП на арестувания Кристиян изплува днес. Според адвокатите на фирмата „Тад Груп“, където Кристиян е работел и е задържан вчера, Георги Стефанов и Любен Казанлиев Бойков е водел курсове на служители на ГДБОП по киберсигурност. Казанлиев и Стефанов заявиха днес, цитирани от Нова телевизия, че „Тад груп“ може да е понесла удар и от конкуренцията в бранша.

Според адвокатите му „доброжелател“ от конкурентна фирма е подал сигнал до ГДБОП срещу него, за да спре големи проекти, по които работи и да навреди на компанията.

Юристите не споменаха името на компанията. Според неофициална информация конкурентната компания, която може да атакува „Тад груп“, която е американска фирма в областта на киберсигурността, е само една и тя е българска.

Свързана е с голяма компания, водеща в охранителния бизнес. В управителното й тяло има няколко бивши служители на Сектор „Киберппестъпност“ в ГДБОП.

Дали това е вярно трябва да установи разследването.