Банев обсъждал от ареста създаване на евразийска партия с руски лобисти

Предлагали му руски адвокати

0
144
полиция
Иван Гешев

Открили мобилен телефон в донесена му в килията кутия сок

Баневи ги бяхме обявили за издирване доста преди да бъдат задържани. Ние сме осъществили определена процедура по издирване. Не се занимавам с екскурзиите на обвиняемите. Другият вариант беше да чакаме да си дойдат, ако те не си дойдат, щяхте да кажете „Защо не ги задържахте във Франция“, като ги знаехте къде са.

Това заяви в ефира на „Тази сутрин“ зам.-главният прокурор Иван Гешев. „Мислите ли, че ако нямахме доказателства, френският съд щеше да ги екстрадира? Господин Банев не може да предизвика съчувствие в мен, защото в кутията му за натурален сок преди дни беше намерен телефон. След като се изкара комуникацията, се вижда общуване с руски лобисти. Те му предлагат сформиране на евраазийска народна партия в България. Срещу това той иска политическо убежище за себе си и децата си.

Това е предателство към собствената държава. Телефонът е намерен от съответните служители на министерството на правосъдието. Направена е експертиза. Това се е случило преди 10 дни“, заяви Гешев. „Обещавана му е адвокатска защита пред европейския съд от руски адвокати. Медийна кампания в Русия. Обсъжда се организирана хибридна война. Даже и за медийна война се говори, дори е решено от кой роден журналист да започне всичко това“, разкри Гешев.

„По делото има писмени доказателства за определените суми. Чакаме резултати от службите в Швейцария. Много неща са възможни, при положение, че той е имал телефон, дори и да си прехвърли парите“, заяви той.

„Днес ще уведомим госпожа Цачева за телефона. Ще види експертизите и благодаря на министерството на правосъдието, защото те са си свършили работата и са намерили конкретния телефон“, каза още той.