Гешев: Има производство, което поражда неясноти за имунитета на президента

0
158
полиция
Иван Гешев

Писмено съм изложил пред КС основанията за питането, заяви главният прокурор

Образувано от прокурори досъдебно производство е причината главният прокурор Иван Гешев да поиска от Конституционния съд тълкуване за това може ли президентът да бъде разследван. Това обяви самият Гешев преди началото на поредното заседание по делото КТБ, цитиран от Нова тв.

„Единственото, което мога да кажа, е, че ми е изпратено досъдебно производство от наблюдаващи прокурори. Те са видели в това досъдебно производство данни, които пораждат неясноти в разпоредбата на член 103 от конституцията. И са ми изпратили това досъдебно производство с оглед моите правомощия да сезирам Конституционния съд за задължително тълкуване на конституцията”, заяви Гешев.

„След като съм се запознал, съм констатирал, че има основания и писмено съм ги изложил пред КС”, каза още главният прокурор.

В понеделник Иван Гешев поиска от Конституционния съд да разясни докъде се простира имунитетът на президента, що е то „държавна измяна” и „нарушение на конституцията”. Гешев пита и дали евентуално дело срещу държавния глава трябва да бъде спряно или прекратено, докато той заема поста.