Докторът от Пловдив вместо „герой“се оказа хладнокръвен убиец

Заедно с приятели скрил доказателства и молил съседите си да изтрият записите от охранителните камери

0
327
шефове
Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов

Медикът стрелял с незаконен пистолет „Валтер“ в двора на кооперацията, а не в дома си

Пълен обрат настъпи по случая с д-р Иван Димитров в Пловдив, след брифинга на Окръжна прокуратура-Пловдив. 

Съпругата и децата на обвинения медик са живели в къща в Крумово и не са били в дома си по време на престъплението. По данни на прокуратурата лекарят е наблюдавал кражбата на Жоро Джевизов в продължение на 30 минути от гаража си до Областната управа в Пловдив и е стрелял с предварително зареден пистолет Валтер – незаконно притежаван. Това съобщи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов .

В дома на д-р Димитров са намерени още незаконни оръжия.
Според данни на разследващите той се е опитал да прикрие следите от убийството и е отказал категорично да се обади на тел. 112.
Стрелял е от упор.

Д-р Димитров е направил пълни самопризнания и ще бъде освободен срещу мярка за неотклонение “подписка”.

За 72 часа получихме какви ли не упреци. По „фактите“, които уж бяха изнесени и се спекулираше, ще кажа следното. Твърдеше се, че крадецът е влязъл в дома на обвиняемия. Твърдеше се, че е имал съучастник, че в жилището са били съпругата на обвиняемия и двете му деца. Твърдеше се, че оръжието е било притежание на крадеца и съучастника му. В рамките на тези 72 часа, включително и в късните часове снощи, бяха извършени множество процесуално-следствени действия. Бяха получени и много експертизи“, заяви Попов

„Установи се, че към момента на извършването на деянието, в жилището не са били нито съпругата, нито двете му деца. Това се установява от самите показания на съпругата на обвиняемия и от неговите обяснения. Не е имало какъвто и да било съучастник на крадеца. Опитът за кражба в гаража, намиращ се в кооперацията, е извършен само от убития. Установено е от показанията на самия обвиняем“, заяви прокурорът. 

„При така изнесената фактология, категорично е установено, че изстрелите и настъпилият сблъсък между двамата са били възпроизведени и сблъсъкът е бил в двора на кооперацията. Категорично се изключва жилището, което беше коментирано“, каза Попов.  „Обвиняемият е наблюдавал опита за кражба поне 30 минути, без да уведоми компетентните органи. При излизането от гаража и побягването от страна на крадеца настъпва сблъсък, при който обвиняемият е произвел един изстрел, за да възспре действията на крадеца. Крадецът е хвърлял по него различни предмети. На три пъти е променена версията какви са били те – първо метална тръба, после табела, а после нож, който е бил открит в дома на обвиняемия. Той е бил измит“, каза Попов. 

„Според лелята на обвиняемия е негов приятел, обвиняемият е съобщил, че първо е нападнат с метална тръба, захвърлена по крака му, след като е бягал, втори път, че по него е хвърлена метална табела и трети път, че по него е хвърлен нож, който е лично негова собственост“, каза той. „След изпразване на целия пълнител на „Валтер“-а крадецът е успял да избяга до мястото, където е открит. Там е издъхнал от раните си“, заяви прокурорът.

Той даде подробности и за самото убийство.

Ние говорим с факти, чакаме да се съберат всички доказателства. Приятелят на обвиняемия, който му е помогнал да разчистят след случилото се, е търсил крадеца 2 часа. Иван Димитров е дал пълни обяснения по случилото се и е признал всичко, което вече казахме. Разкрил е как е слязъл с оръжието, колко време е наблюдавал убития и т.н. Не можем да коментираме психичното състояние на обвиняемия“, казаха от прокуратурата.

  „Жоро Джевизов има стари дела за кражбата. На камера след инцидента се вижда, че в ръката на обвиняемия има пистолет. От кадрите се вижда, че пистолетът е би изпразнен, но това ще бъде показано от експертиза. След действията на лекаря и неговия приятел, които са чистили, ние сме намерили две гилзи. Намерили сме и два проектила – единият в запазена цялост. Колко изстрела е произвел, е въпрос на доказване. Видеозапис от камера, която е наблизо, не е записал самият инцидент, а действия след него“, добави Попов.

„Докторът заяви, че бил казал, когато е слязъл при крадеца, „Стой, полиция“ и е стрелял във въздуха. Не знаем къде са куршумите, освен един, който е в гърдите на убития. Обвиняемият заяви, че е изпразнил целия си пълнител. Ако имаме възможност, ще можем да докажем и колко са били изстрелите. Имаме още видеозаписи за преглеждане. Обвиняемият е помолил двама свидетели да изтрият част от тези видеозаписи. Тези свидетели са стопани на охранителните камери. Част от записите са прегледани, останалите са предмет на назначена експертиза“, каза още той.