Избягалите от затвора Шатката и Мартинез открити в Португалия и Великобритания

Двамата бяха издирвани с Европейска заповед за арест и от Интерпол

0
1418
затвор
Шатката (вляво) и Мартинез бяха обявени за издирване от Интерпол.

Чакаме Лисабон и Лондон да ни ги върнат

Избягалите от Централния софийски затвор през 2014 г. Бандити Николай Николов-Шатката и гватемалеца Хосе Мартинез, които се издирваха от Интерпол и с европейски заповеди за арест са открити. Това съобщиха от Софийска районна прокуратура по повод бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев от затвора вчера.

Мартинез и Шатката избягаха от затвора на 30 април 2014 г. Като разбиха стена на парното помещение и изчезнаха.

Николов бе осъден на 20 години затвор за убийството на перншкия наркодилър Николай Христов-Хайо. Шатката, заедно с убиеца Станислав Методиев-Сиси бе основен свидетел на прокуратурата срещу бандата на т.нар. Пернишки килъри.

Гватемалецът Мартинез бе задържан като член на четирчленната банда нападнала старозагорският бизнесмен Атанас Атанасов в прохода Хаинбоаз на 3 август 2011 година. Тогава той и Ивайло Василев, Байчо Тодоров и Иван Райков стреляха срещу автомобила на бизнесмена, раниха го в бедрото и го обраха. Той оцеля на косъм.

На 31.05.2016 г., СРП е внесла обвинителен акт срещу Хосе Мартинез и Николай Николов за това, че:

На 30.04.2014 г., за времето от 17:10 часа до 20:30 часа, в гр. София, ул. „Генерал Столетов” № 21, като затворници, изтърпяващи наказание лишаване от свобода, в съучастие като съизвършители, избягали от Затвора – гр. София, като за бягството си послужили с разрушаване на стена. Описаното представлява престъпление по чл. 297, ал. 2 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК.

В хода на разследването по описаното по-горе производство, по отношение на Мартинез е издадена европейска заповед за арест, в изпълнение на която е получена информация от Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ към МВР, че същият е установен на територията на Република Португалия, гр. Лисабон, където е задържан. Предстои предаването му на българските власти.

Спрямо Николов също е издадена заповед за арест. В тази връзка са постъпили данни, че той се намира на територията на Великобритания, които са проверяват. При потвърждаване на тези сведения, предстои предаването му на компетентните органи на Република България, съобщават от прокуратурата.