Издирван от Интерпол британски педофил е заловен във Велико Търново

Сменил документите и облика си

0
161
австриец
Беглецът е хванат на ГКПП-Дуранкулак.

Арестуван е при акция на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП

Британски педофил, издирван с червена бюлетина на Интерпол, е заловен във Велико Търново от антимафиоти от ГДБОП, съобщи МВР.

До задържането на мъжа се стигнало след двумесечно взаимодействие между представителството на ФБР в България, отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП, колегите им от Велико Търново и сектор „Издирване“ – ГДНП.  Мъжът бил издирван с червена бюлетина на Интерпол от 2011г. за извършени сексуални престъпления срещу деца в САЩ.
В хода на разследваното било установено, че задържаният е от Великобритания. За да прикрие извършените от него дейния той сменил имената и документите си за самоличност, както и коригирал коренно визията си. Предвид действията му, за да бъде открит, служителите на ГДБОП приложили основно компютърни ресурси и способи.
В хода на задържането му са открити и иззети три компютърни конфигурации, използвани от мъжа за сваляне и разпространение на материали с порнографско съдържание, с участие на деца на видима възраст под 10 години.
Оперативните действия са били тясно координирани и с Върховна касационна прокуратура и Окръжната прокуратура във Велико Търново. Работата по случая продължава.