Само в Breaking.bg: Кортежът на президента Радев ударил кола в София, инцидентът тайна

Пътна полиция съставила актове и на двамата шофьори

0
7018
президент
Снимка: архив

Процесията минала на червено на бул.“България“ и джип от НСО блъснал автомобил на жена

Стефан Ташев

Сериозен инцидент с кортежа на президента Румен Радев се крие почти седмица, научи Breaking.bg. Той се разиграл на „правителственото трасе“ на бул. „България“ в столицата към 18 часа в неделя, 18 ноември 2018 г., твърдят запознати.

Тогава кортежът на президента Радев се движил по „България“ в посока центъра на столицата. На пресечката с бул. „Гоце Делчев“ процесията пресича на червен светофар. Бронираната лимузина с Радев преминава, но втория, екскортиращ, джип от Националната служба за охрана удря „Шкода“, с жена зад волана. От сблъсъка чешката кола е смазана. По чудо шофьорката се отървала невредима само с охлузвания по тялото и силна уплаха.

Кортежът дори не е намалил скоростта, за да спре и окаже помощ на жената в ударената кола. Просто е продължил в посоката си. Според инструкциите на НСО държавните гардове не са длъжни да спрат и окажат помощ. Но не е ли редно след като има катастрофа с кортежа на президента той или охранителите му да се се поинтересуват поне как е пострадалата ? И да и окажат помощ. Това обаче не е станало.

На запитване на Breaking.bg от МВР потвърдиха за инцидента в неделя. Пътна полиция е глобила и двамата участници в катастрофата-шофьорът от НСО, защото въпреки, че карал с включен светлинен сигнал е минал на червено и не се съобразил с обстановката и на шофьорката, която пък не се съобразила с автомобилите на специален режим, допълниха от МВР. Според КАТ инцидентът е леко ПТП. От НСО потвърдиха пред Breaking.bg само за инцидент с техен автомобил със специален режим на движение.

Катастрофата с кортежа на Радев напомня на друг подобен инцидент с охраната на Георги Първанов през 2002 година.

На 1 май 2002 г. край село Антон, Софийско, кортежът на Първанов избута от пътя колата на стоматолога от Златица Евгения Алексиева, която пътуваше с двете и деца. Колата изхвърча от пътя и се преобърна няколко пъти. Жената бе откарана по спешност в правителствена болница, а децата й се отърваха с леки наранявания. Тогава първа помощ й оказали шефът на НСО ген. Димитър Владимиров и личният лекар на президента Първанов.

Докато миналата неделя никой от президентския кортеж не си е направил труда дори да намали скорост след катастрофата между техен джип и лекия автомобил.

Директор на НСО е човекът на Румен Радев ген. Данчо Дяков, негов бивш съветник. От вчера тече и друг скандал, свързан с НСО и съпругата на президента Радев-Десислава. Видео в социалните мрежи показа как жена, вероятно от личната охрана на Радева, вдига скандал на катаджия, позволил си да и състави акт за навлизане в насрещното платно на автомобила на службата на бул. „Фритьоф Нансен“ в столицата.

Според автора на видеото Богдан Асенов в колата е пътувала и Десислава Радева, която слязла за да си сменя роклите в магазин наблизо.

Радева пък публикува пост в социалните мрежи, в който твърди, че не е била в колата. По случая тече вътрешна проверка в НСО и се очакват наказания на шофьора от службата.