Издирват дъщерята на Цветан Василев с европейска заповед за арест

Радосвета Василева е напуснала страната на 16 август миналата година

0
95
цветан василев
Радосвета Василева

Прокуратурата й повдигна обвинениe задочно за пране на пари

Във връзка с постъпили запитвания на журналисти, Софийска градска прокуратура уведомява, че на 15.08.2017г. е повдигнато  обвинение на Радосвета Василева за пране на пари в особено големи размери – 2 645 179 лв. при условията на продължавано престъпление- престъпление по чл. 253 ал.5 вр. ал. 4 вр. ал.1 и 2 вр. 26 ал. 1 от НК. Това съобщиха от държавното обвинение.

Привличането на обвиняемото лице е извършено задочно по реда на чл.  269 ал.3,т.4 б.а НПК в присъствието на упълномощен от Василева адвокат .

По отношение на Василева с постановление от 15.08.2017г. е разпоредено задържане за срок до 72 часа от установяването й с оглед осигуряване явяването й пред съда по реда  на чл. 64 ал. 2 от НПК

В хода на разследването са изпратени две призовки на актуален адрес на Радосвета Василева за явяването и пред разследващия орган съответно на  02.08.2017 г. и на 07.08.2017 г., като от съпровождащата ги докладна се установява , че по данни на охраната на адреса тя живее там, но от дълго време отсъства и призовките ги получава адвокат.

По делото са изискани и приложени всички необходимите справки от проведеното издирване на лицето в страната.

Видно от тях Василева е напуснала пределите на Р България на 16.08.2016 г. и до този момент няма регистрирано влизане.

Тъй като въпреки положените усилия от стана на разследващите органи, местонахождението на Радосвета Василева не е установено, тя е обявена за общодържавно издирване и спрямо нея на  15.08.2017 г. е издадена Европейска заповед за арест.

Предприетите спрямо Радосвета Василева процесуално-следствени действия са съобразно разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс и постановеното спрямо нея задържане е обусловено от неявяването й пред разследващите органи и неустановяване на местонахождението й.