МВР спира достъпа на хора до граничния участък на река Марица заради атаки на мигранти

В момента там тече спецоперация

0
193
бракове
Снимка: архив

За 10 месеца на този участък са спрени над 2000 нелегални чужденци

С разпореждане на директора на РДГП Смолян е въведено ограничение за пребиваване на граждани в тази част от река Марица, която се явява българо-гръцка граница. Ограничението е временно и е продиктувано от съображения за безопасност. Това съобщиха от МВР.

В момента във връзка с миграционния натиск в този участък от държавната граница, който е част от зоната за отговорност на РДГП Смолян, се провежда специализирана полицейска операция.

През последните месеци опитите на нелегални мигранти да преминават извън зоните на граничните пунктове в района са значително повече спрямо 2017 година. В зоната за отговорност на ГПУ Ново село те са се увеличили над 4 пъти.

През първите 10 месеца на 2017 г. в този участък не са допуснати да влязат 520 незаконни имигранти. За същия период на 2018 година недопуснатите са 2 278.

Охраната на речния участък се извършва чрез множество специфични полицейски дейности и изпълнението на тези дейности се затруднява от наличието на граждани в охранявания участък. Въведени са ограничения за пребиваване на граждани по поречието на река Марица, където тя се явява и държавна граница, за да не бъдат допуснати инциденти и да бъде осигурена сигурността на местните жители.

Тези ограничения ще бъдат отменени при нормализиране на обстановката. за което гражданите ще бъдат уведомени своевременно. За РДГП Смолян са много важни своевременно подадените сигнали от местните жители, свързани с охраната на държавната граница в този участък.

МВР припомня на гражданите, че осъществяването на дейности в граничната ивица /до 300 м от границата/ се извършват след съгласуване със структурите на граничната полиция. Извършването на каквато и да е дейност, без изричното уведомяване и получаване на разрешение за това от съответният директор на регионална дирекция, в зоната на отговорност на която попада съответният участък от граничната ивица, е нарушение на разпоредбите на чл. 56, ал. 5 от Правилника за устройството и дейността на Министерството на вътрешните работи.