Холандия отново ни спира за Шенген

0
192
Екатерина Захариева и холандският й колега Стеф Блок. СНИМКА: МИНИСТЕРСТВО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ

Иска допълнителни системи на границата срещу корупцията и трафика на хора

Обсъдихме, че България се справя изключително добре с опазването на външните граници на Европейския съюз. Изразихме позиция, че е крайно време е България да се присъедини по въздух и море към Шенгенското пространство. Да, Шенген се нуждае от реформи, но ние считаме, че България е поддръжник на реформите, които биха се реализирали. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на пресконференция сле среща с холандския външен министър Стеф Блок.

България е една от държавите, които охраняват външната граница на Европейския съюз, а Холандия е една от основните дестинации за нелегалните мигранти. Холандия зависи силно от добрия граничен контрол на външната граница на Европейския съюз. Чухме за споделеното желание от българското правителство България да стане член на Шенген. Ние разбираме това желание, но се надявам, че и вие ще разберете, че и холандският народ знае за големия брой мигранти, които достигат до нашата държава трябва да е уверен, че ще има изключително силен и безкомпромисен контрол на външната граница преди да приеме България в Шенген, посочи Стеф Блок.

Попитан какво е необходимо, за да получи България подкрепата на Холандия за влизане в Шенген по въздух и море, Блок заяви: „Впечатлен съм от постигнатия прогрес. Министър-председателят ми показа многобройни снимки от съоръженията, които охраняват границата ви, но има още една част, свързана с граничния контрол – как се справя правителството с корупцията, какъв е подходът към трафика на хора, има ли допълнителни системи, които са внедрени за борба с трафика на хора и корупцията. В тези области смятам, че има нужда от допълнителен напредък. Трябва да има по-стриктна система в това отношение“, заяви Стеф Блок.

Винаги има място за подобрение, но България показва, че охранява външните граници и това показват и разследванията. Само от началото на годината има 100 случая на разследвания срещу трафиканти на хора. Министър-председателят покани министъра да види със собствените си очи границата и аз съм убедена, че когато видят ня място, предвид и резултатите, и докладите на комиисята, се надявам Холандия съвсем скоро да вземе решение в полза на България. Мисля, че наистина се справяме повече от добре не само с опазването на границата, но и с преследването ан трафикантите на хора, посочи Захариева.