Обвинената в данъчни измами и пране на пари хотелиерка Маринела Арабаджиева пусната под домашен арест

0
225
Маринела Абараджиева

Прокуратурата ще обжалва. Съдът прие, че обвинението е стабилно, а на свобода тя може да повлияе на свидетели, но кръвното й играело

Спецсъдът определи мярка „домашен арест” за Маринела Арабаджиева. Заседанието беше закрито за медиите. Още в самото начало адвокатът на Маринела – Ина Лулчева, пожела в залата да останат само нейни близки заради подробности, свързани с нейното здравословно състояние.

Съдът прие, че обвинението срещу Арабаджиева не е разколебано и на свобода тя може да повлияе на свидетели, но се съгласи да я пусне вкъщи в Пловдив, защото в ареста кръвното й играело – от много ниско до много високо. На Маринела й ставало лошо.

На 30 май Арабаджиева беше екстрадирана у нас от Испания. Веднага след пристигането й в София й бяха повдигнати обвинения. На проведения разпит тя отказа да дава обяснения. В началото на месеца под конвой беше върнат и съпругът ѝ Ветко Арабаджиев. Ветко и Маринела Арабаджиеви са обвинени в участие в организирана престъпна група и пране на пари. Двамата бяха задържани в Испания, където по-късно стана ясно, че са се укривали в къщата на Георги Семерджиев близо до Барселона.

По делото е обвинен и малкият им син Вълчо, който неотдавна излезе от ареста срещу половин милион лева гаранция.

На 13 март стана ясно, че семейство Арабаджиеви не желаят доброволно да бъдат върнати в България, след като Националният съд в Мадрид обяви, че ги оставя за постоянно в ареста.

Ветко и Маринела бяха пуснати за издирване от Интерпол с червена бюлетина на 19 декември 2018 г. Месеци преди това в офисите на хотел „Маринела“ в София и хотел „Марица“ в Пловдив, които са собственост на Арабаджиеви, бяха открити над 10 милиона лева кеш кутии за обувки, куфари и касетки.