Само в Breaking.bg: Осъден за измами съветва Демерджиев в МВР

0
1927
Пегър Бакарджиев, вляво, е човек на зам.-министъра Бийчър. СНИМКА: БТА

Петър Бакърджиев, който крие, че е съветник на министъра, управлява икономическата дейност на ведомството заедно със зам.-министър Бийчър

18 октомври 2022 г. Гранитна зала на Министерския съвет. Националната комисия за борба с трафика на хора провежда дискусионен форум със сложното наименование „Устойчивост на политиките за противодействие на трафика на хора. Подобряване на механизмите за събиране и анализ на данни. Оползотворяване в полза на пострадалите на конфискувани средства и имущества от осъдени трафиканти”.

Централни места сред участниците в дискусията заемат зам.-вътрешният министър Моника Бийчър, шефката на Комисията за борба с трафика на хора Антоанета Василева и лицето със спорна биография Петър Бакърджиев.

Същият присъства в Министерския съвет като представител на неправителствената организация Институт за правни анализи и изследвания. Въпреки че още на 8 август 2022 г. вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев е сключил договор с Петър Ралев Бакърджиев, който трябва да предоставя на МВР „юридически консултации“.

За около 5 месеца – до края на декември 2022 г., в „консултантска служба“ на вътрешното министерство Бакърджиев трябва да получи общо около 50 хиляди лева. През август на същото лице дори са разпечатани визитки със съответните атрибути на МВР.

А на визитките изрично е записано, че Петър Бакърджиев е „съветник на министъра на вътрешните работи“.

Защо тогава от участниците в дискусията и от медиите се крие, че това лице, всъщност, е съветник на вътрешния министър и го представят като шеф на неправителствена организация?

Осъждан за измама юридически консултант е съветник и има взаимоотношения с три министерства – на инвестиционното проектиране, на околната среда и водите и на земеделието и храните“, твърди през март 2014 г. в свой сигнал гражданското сдружение „Заедно срещу мафията”.

По това време управлява кабинетът на Пламен Орешарски, а според сдружението въпросният съветник е г-н Петър Бакърджиев, на 40 години. От „Заедно срещу мафията” посочват, че той има влязла в сила присъда за измама, като е бил осъден на две инстанции – в Бургаския районен съд и в Бургаския окръжен съд. Номерата на делата са съответно 446/1998 (752/26.08.1998) и 374/1999 (49/17.02.2000). Решението на Бургаския окръжен съд, т.е. на втора инстанция, е излязло на 17.02.2000 година и е влязло в сила, без да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд, заявяват от „Заедно срещу мафията” през 2014 г.

В сигнала на „Заедно срещу мафията” пише още, че фирмата Бакърджиев „Пи Ай Си Консулт” има договор за консултация на тема „обществени поръчки“ с Министерството на земеделието и храните на стойност 50 хиляди лева. Още тогава Петър Бакърджиев е и председател на управителния съвет на Института за правни анализи и изследвания, зад чиято фасада се крие по времето на публични мероприятия.

Както по времето на кабинета „Орешарски“, така и сега „юридическите консултации“, които същото лице предоставя на Демерджиев и МВР, отново са в тясна връзка с обществените поръчки и целия икономически блок на министерството. Според договора на Бакъдржиев с Демерджиев тези „консултации“ включват както следва: „осъществяване на държавната политика по отношение на правно-нормативните дейности на МВР, координацията на действията по управление на фондовете на ЕС, свързани с дейността на МВР, координацията на действията по други международни проекти, свързани с дейността на МВР, осъществяването на международно сътрудничество от страна на МВР, осъществяването на политики в областта на българските документи за самоличност, на управлението на собствеността и социалните дейности, на планирането и управлението на бюджета на МВР“.

Според източници от МВР „консултантът“ Бакърджиев дължи проникването си в икономическия блок на министерството на близостта си със зам.-министър Моника Бийчър. Тя отговаря за обществените поръчки и цялата икономическа дейност на МВР. С нейна благословия Бакърджиев издавал най-различни разпореждания на чиновниците и техните началници относно дейността им.

Ако оставим настрана, че тази “консултантска” дейност, на практика, дублира дейността на съответните дирекции в МВР, то далеч по-сериозните проблеми и въпроси са:

Как лице, осъждано за измама „консултира“ дейности, свързани директно с националната сигурност?

И по-специално, как се бърка в издаването на документите за самоличност, които са ключова дейност на МВР, директно свързана с влизането ни в Шенген?

Или, по-скоро – с ветото за Шенген, което бе наложено на България?

Според източници от МВР Петър Бакърджиев не разполага с достъп до класифицирана информация, който е задължителен, за да може да изпълнява цитираните в договора консултантски услуги. Причината – при проучването, предшестващо издаването на достъпа, ще бъдат разкрити всички тъмни моменти в спорната му биография.