Още двама съветници на Румен Радев са разпитвани от прокуратурата

0
458
Иван Гешев Снимка: 24 часа

На единият е взет мобилният телефон, обяви главният прокурор Иван Гешев

„Във вторник бяха извършвани действия по отношение на друг съветник за президента, беше му взет мобилния телефон. Той обаче не си викна медии. Вчера беше разпитван трети съветник. Това заяви в предаването „Панорама“ по БНТ главният прокурор Иван Гешев. Той не пожела да разкрие имена.

Наказателното ни законодателство е най-остарялото в целия Европейския съюз, но въпреки това българската прокуратура лови слонове с въдица, коментира Гешев.

Аз не знам дали има нечий провален бизнес (заради прокуратурата – бел. Ред.), защото ние спазваме закона и спазваме разписани от закона процедури. Не винаги и не само и единствено прокуратурата е виновна при провал в съдебна фаза“, подчерта Иван Гешев, като добави, че „над 95% осъдителни присъди по всички случаи има в България, което е висок процент.„

По думите му пропагандната теза, че „съдът е безгрешен, че при него няма некомпетентност, че няма влияние и че не може да сгреши, е дълбоко невярна“.

Причината за провал на едно съдебно и досъдебно производство може да са различни. Нашето законодатество е най-остарялото наказателно законодателство в целия ЕС. Но ние в България хващаме с въдица слонове“, изтъкна Иван Гешев.

За ареста на служители на високи постове в ГДБОП, довели до оставката на директора на службата Ивайло Спиридонов и на заместник главния секретар на МВР – главен комисар Георги Арабаджиев, главният прокурор посочи, че не става дума за подаден сигнал, а за разработка на дирекция Вътрешна сигурност на МВР.

Това са най-висшите служители в МВР, които да противодействат на наркотрафика, което, само по себе си, е изключително неприятно. Разследването е извършено между Вътрешна сигурност на МВР и спецпрокуратурата, една трудна работа, защото това са опитни служители – те знаят как работят службите, прокуратурата.

За съжаление вместо да работят в полза на гражданите, те са, както се казва в американските полицейски филми, на хранилка на престъпния свят.

В случая не става въпрос за сигнал, а за добра оперативна работа на Вътрешна сигурност на МВР.“

Това е оперативна информация на МВР, от дирекция Вътрешна сигурност, докладвано е на прокуратурата и е работено съвместно, отбеляза главният прокурор.

„Работата е продължила няколко месеца, в тая група има и лица, които не са от МВР, вкл. и един, който се представял за служител на (американската служба за борба с наркотрафика) DEA, и който, разбира се, не е такъв. Колко време са функционирали – не можем да кажем, но това което са правили, са логистика на различни организирани престъпни групи за трафик на наркотици, удряне на техни конкуренти, закрила и всякаква дейности.

Те са работили за всеки, който си плаща, вкл. и за противоположни страни.

Това е информацията, с която разполагаме към момента, за съжаление не мога да я оповестя, минали са на по-високо ниво в играта, били са на крачка да компрометират нашите служби пред служби от ЕС и партньорски държави“, изтъкна Иван Гешев.

„Такива случаи има във всички държави, ще се върна пак към американските филми – половината от тях са на такава тематика. Въпросът е да се работи и при доказателства да се вземат мерки и тези хора да се изправят пред правосъдието. Във всяко стадо има и мърша“, отчете той.

На обвинението, отправено от президента Радев към главния прокурор, че с действията срещу негови съветници влизал в политическата игра на страната на премиера, Иван Гешев реагира така: „Коментарът, който би трябвало да направя, би бил политически, аз съм юрист, трябва да се придържам към фактите. Българският президент е политик, за съжаление – български политик. И ако възпроизвеждате правилно, това са поредица от политически изказвания (срещу прокуратурата), към които се присъединява и той.

Това е пореден политически коментар, отдавам го на това, че всички те са български политици и характерното за нашия политически живот е, че грешката винаги е у другия. Когато опре до твоите интереси, нещата се обръщат.

Главният прокурор не разследва, но доколкото съм запознат по случая със записа на премиера Борисов има проверка в Софийска градска прокуратура, приобщени са поредица от снимки,. Прокуратурата ни не се притеснява да разследва абсолютно всичко“, натърти Иван Гешев.