Прокуратурата е поискала запор на над 1 млрд. лева в швейцарски сметки на Баневи

Те нямат бизнес, занимават се с рязане на заводи за скрап, допълни Гешев

0
168
баневи
Семейство Баневи

Няма как да получат условни присъди, обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев

Над един милиард лева са констатирани в швейцарски сметки на семейство Баневи. Вече е поискано те да бъдат запорирани. Това обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев в студиото на Нова телевизия. На този етап българските власти нямат достъп до тях.

За пране на пари сумата е безпрецедентна, заяви Иван Гешев, но уточни, че източване на средства това не се отнася, като припомни обвинението срещу Цветан Василев, което вече е на съдебна фаза. По думите на Гешев обаче защитата на банкера прави всичко възможно делото на практика да не започне.

По отношение на семейство Баневи, Гешев бе лаконичен – съдът ще реши дали могат да бъдат и дали ще бъдат съдени. На въпрос дали Баневи могат да се отърват с условни присъди, Гешев припомни, че те са с обвинения за 5 различни престъпления, като долният минимум, който се предвижда за тях, е присъда от 10 години. Няма опция за условна присъда, бе категоричен Гешев, но добавяйки, че е възможно да има и оправдателни присъди. Това ще се реши от съда, посочи Гешев.

На въпроса „защо сега“ се започва разследването на дейността на Баневи, повдигнат и вчера от бившия министър на правосъдието Антон Станков, Иван Гешев посочи добрата работа на специализираните структури и добрата оценка, дадена и в последния мониторингов доклад на ЕК, в който се сваля наблюдението върху основна сфера от тяхната компетентност – организираната престъпност. Защо сега – защото към момента прокуратурата е събрала доказателства, обясни Иван Гешев.

За работата на специализираните структури той използва метафора: „Спецструктурите функционират от 6 години и към момента са израснали детската си възраст.“ Затова и в момента се вижда резултатът от работата им, според Гешев.

Дали обвиненията срещу Баневи не са част от разчистване на бизнес сметки, зам.-главният прокурор коментира с въпрос „Не знам каква конкурентна среда разчистваме?“ Баневи нямат бизнес, те се занимават с рязане на скрап на заводи“, посочи той.