Прокуратурата: Иванчева е поискала половин милион евро подкуп

Първоначално мизата била 250 00 евро

0
146
иванчева
Арестуваната Десислава Иванчева

Бившият кмет на „Младост“ не е съгласен с постановлението за привличането му като обвиняем

Кметът на район „Младост“ Десислава Иванчева е поискала от предприемача Александър Ваклин 500 000 евро подкуп, за да придвижи разрешителното му за строеж в местността „Камбаните“. Това става ясно от постановлението на Специализираната прокуратура за привличането на Иванчева като обвиняем по приключилото разследване за подкупа.

Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившият кмет на общината Петко Дюлгеров бяха задържани на 17 април 2018 година в София с подкуп от 70 000 евро.

Днес Специализираната прокуратура съобщи, че е приключила разследването за корупция срещу тримата и започва предявавене на материалите по делото на обвиняемите. Иванчева е обвинена за взимане на подкуп в особено големи размери,изнудване и злоупотреба със служебно положение, а Петрова и Дюлгеров за помагачи.

Поради високия обществен интерес Спецпрокуратурата публикува постановленията за привличането на тримата като обвиняеми.

Според прокуратурата Иванчева първо поискала 250 000 евро, но по-късно вдигнала мизата на 500 000 евро. Това станало със съдействието на Петко Дюлгеров, който на 19 март се обадил по телефона, а по-късно се срещнал с предприемача Ваклин. Двамата уточнили по-високата сума и плащането на вноски по 70 000 евро.

Под постановлението за привличането й като обвиняема Десислава Иванчева е написала собственоръчно : Не съм съгласна с постановлението!

Петрова и Дюлгеров са ги приели без възражения.