Разбиха най-голямата печатница за фалшиво евро у нас (СНИМКИ И ВИДЕО)

Нелегалната фабрика работела в хотел в Слънчев бряг

0
593
евро
Фалшивите пари намерени при акцията. СНИМКИ: МВР

Намерени са 11 млн. евро-менте и 1800 щатски долари

Разбихме най-голямата печатница за фалшива валута през последните 11 години у нас. Тя е изключително модерно оборудвана. Намерени са над 11 милиона евро и 1800 щатски долари, които са били готови за пласиране. Тя се е намирала на територията на хотел в Слънчев бряг. Това каза зам.-главният прокурор Иван Гешев по време на пресконференция.

Претърсени са над 30 адреса в цялата страна.

евро
Антимафиот показва част от заловените ментета.

На 20 октомври беше разкрита организирана престъпна група, занимавала се с изработване на фалшиви пари. Поискана е мярка постоянно задържане под стража в Специализирания наказателен съд. Тези банкноти имат изключително добра изработка. Те са с номинали 500 евро и 100 евро, както и 50 доларови банкноти. Фалшивите пари са били продавани срещу 6% от стойността на евровите банкноти, а доларовите от 20%, допълниха от прокуратурата.

евро
Ментетата са с отлично качество.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов допълни, че тази печатница е разследвана от януари тази година. Групата е изключително конспиративна. Двете задържани лица, които са заловени в момент на печатане на банкнотите са от криминалния контингент, взимали са необходимите охранителни мерки. Те бяха следени с всички възможни средства. Предстои да се направят анализи и в Европол. По този случай може да се напише книга. Колегите си свършиха перфектно оперативните задачи, добави Спиридонов. Той изказа специални благодарности на колегите от Европол и Сикрет сървис.

евро
Изработвали и щатски долари.

Собственикът на хотела е един от участниците в престъпната група. Парите са намерени на различни адреси, където са били складирани. По думите на Спиридонов една такава печатница не работи постоянно, а на няколко години. След като се произведат определено количество фалшиви пари, те се складират и след това се пласират. Моментът на удара е бил избран неслучайно, а след месеци оперативна работа, уточни той.

По отношение на златния венец, който бе открит в иманяри, в рамките на три дни беше претърсена къща в Симеоновград, в която имаше множество тайници, в които бяха намерени 1500 археологически обекта. Голяма част от находките са били заровени в съдове в земята. Целият парцел е бил насипан с пирони, за да се затрудни работата на разследващите и претърсването с металотърсачи, каза Иван Гешев. 

Видео от операцията на ГДБОП: