Само в Breaking.bg: Как убиецът Владимир Пелов арестува двама полицаи и им взе патрулката

Той се кри 17 дни в горите край Ботевград

0
1599
пелов
Владимир Пелов

Страшилището от Ботевград е изпечен бандит с няколко убийства зад гърба си

Стефан Ташев

Избягалият от Централния софийски затвор бандит Владимир Пелов, известен като чудовището от Ботевград, преди 19 години арестува сам двама полицаи и им взема патрулката. Историята се разиграва преди 19 години, през 1999 година.

Пелов е обявен за общодържавно издирване заради убийството на сарафа Генчо Караиванов в Пловдив през 1997 г. Бандитът нахлува в чейнджбюрото удря Караиванов с винкел по главата, граби оборота от 300 долара и изчезва.

Две години страшилището от Ботевград успешно се крие от полицията в района.

На него случайно попадат полицаи от Правец. При рутинен обход с патрулния автомобил в местността Осиковска лакавица униформените засичат мъж с раница на гърба. Спират го и му искат документите. Вместо тях от джоба си Пелов вади пистолет „Макаров“. „Ще ви убия и двамата! Лягайте на земята!“, крещи той. Полицаите се подчиняват.

Пелов им взима служебните оръжия, качва се в патрулната кола и изчезва. Патрулката е открита след няколко дни в Ботевградския балкан.

Там се крие и самият Пелов.

Установихме тогава, че е живял в импровизирани биваци и в изоставени постройки. Накрая го засякохме, че се е преместил в „Младост“ в София. Криеше се при приятелката си, която имаше дете от него“, спомни си о.р. полк. Красимир Занев, тогава шеф на „Издирване“ в РДВР-София.

Пред Breaking.bg той изрази учудване защо този опасен човек, закоравял престъпник и рецидивист не е поставен в затвора под специално наблюдение. Нищо, че е с 32 годишна присъда.

Организирахме специално наблюдение над Пелов в „Младост“. Знаехме, че е въоръжен и много опасен. Накрая се реши той да бъде задържан докато е навън. Операцията се ръководеше от Радослав Сотиров, сега началник на ГКПП-Калотина. Именно Сотиров и още двама мои служители атакуваха Пелов докато излизаше от квартален супермаркет с две торби в ръцете си. Той оказа яростна съпротива докато му се сложат белезници.

След задържането му се оказва, че в чантичката на кръста му носи пистолет „Макаров“ с патрон в цевта. Казва на полицаите : Ако ви бях усетил по-рано щях да ви избия всичките“, спомня си полк. Занев.

За сарафското убийство страшилището от Ботевград получи 20 години затвор. Той се прочу с това, че докато излежаваше присъдата си се записа да учи Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Пелов бе пуснат на свобода предсрочно само след 6 години зад решетките заради добро поведение. И веднага извърши въоръжен грабеж заедно с Владимир Иванчев. Двамата нападнаха златарско ателие в Ботевград на 27 август 2011 г. Двамата нахлуха с маски от Хелоуин на лицата си и с оръжие. Нападнаха златарско ателие „Саранск“ и ограбиха бижутата. След секунди обаче се разиграва истински трилър и кадри като от екшън филм.

Грабителите са забелязани от цивилен полицай, на помощ се притичват и двама гардове от близък обект. Пелов открива огън по тях от колата си и тръгва да бяга с возилото.

Пресрещнат е от патрулка, но стреля и по нея в центъра на Ботевград. При бягството си отвлича семейство с колата им и 9-годишното им дете. Изоставя ги край село Врачеш.

Крие се 17 дни в горите край Ботевград докато накрая е заловен в къща в село Зелин. Заради тези престъпления получава 32 години затвор.

Преди това е арестуван за убийството на братята Марко Найденов и Цветан Петров в центъра на Ботевград на 25 март 2016 г. Преди грабежа на ателието зад гърба си страшилището от Ботевград има четири дела и многобройни полицейски регистрации за грабежи, кражби и изнасилвания.