Сбогом „Очите“-ти не плачи на тръгване

Няма да липсва на никого у нас

0
941
очите
Димитър Желязков-Очите

И Димитър Желязков последва съдбата на „Братя Галеви“, Брендо, Малкия Маргин и други „изгнаници клети“

Стефан Ташев

Още един „герой на прехода“ избяга в чужбина от родното правосъдие. Днес стана ясно, че Димитър Желязков-Митьо Очите е изчезнал от страната малко преди да бъде арестуван. Това било известно на зам.-главния прокурор Иван Гешев, но той решил да не се избързва, за да не изтече информация.

Така оцелелият в няколко атентата и престрелки Желязков избра пътя на „Братя Галеви“, Евелин Банев-Брендо, Малкия Маргин и други „герои“, които предпочетоха свободата навън, пред килията у нас.

Въпроси от типа: Ама защо не го хванаха преди да избяга, вече са досадни и неинтересни. Току-виж пък Очите изпадне в носталгия по родината и се върне. Но едва ли.

Възходът и падението на Димитър Желязков и неговата поморийско-несебърска групировка трябва да влезе в учебниците по криминалистика за реално олицетворение на понятието „мафия“. Защото някогашните пазванти и биячи от хотели край морето станаха политици и бизнесмени. Със свои следователи, полицаи и прокурори.

Ето за какво става дума. Очите и поморийско-несебърската бригада, която контролира цялото Южно Черноморие, са арестувани през 2007 г. Като две години срещу тях са използвани специални разузнавателни средства-СРС, дори са записвани техни разговори и в килиите на ареста.

очите
Взривената кола пред дома на Желязков в Несебър край която загиват жена му Таня, брат и един охранител. СНИМКА: 24 ЧАСА

Според публикации в медиите в секретните стенограми от свалените записи се вижда връзка на Очите с двама полицейски шефове от Бургас, като единият е с прозвището Черният Капитан. Желязков обяснява на подчинените си, че отива в София, за да се види с политика „Розовия“, който според неофициална информация е депутат от БСП. Друг политик фигурирал в стенограмите е Димитър Янков, шеф на Общинския съвет в Несебър, застрелян публично два месеца след ареста на Димитър Желязков.

очите
Димитър Янков, шеф на Общинския съвет в Несебър, застрелян пред дома си.

Общинарят давал наставления къде да бъдат влагани парите на наркогрупата. Съветвал ги да инвестират в строителен и туристически бизнес.

След кървавата престрелка в Слънчев бряг между хора на Очите и Божо Кравата през 2016 година, в медиите се появи информация и за „следователя на Очите“. Става дума за магистрата от Окръжна прокуратура-Бургас Иван Христов. След публикациите за връзките му с Очите и собствеността му върху хотели и недвижими имоти той бе уволнен и предаден на съд.

очите
Следователят-милионер Иван Христов

В Бургаско са публична тайна връзките на Желязков с местни общински съветници. Дясната му ръка и негов бивш гард Христо Широков-Широката е втори мандат общински съветник от ДПС в Поморие.

Желязков е кръстник на големия син на общинаря, който притежава дискотека „Атриум” в Поморие.

На 2 февруари 2004 г на столичното Околовръстно шосе до КПП Врана полицейски патрул спира за проверка мерцедес с трима души-Очите, Христо Широков и Гочо Карагочев. При проверката в колата са намерени пистолети „Валтро” и „Алдер”и пълнители с патрони. Патроните 35 калибър са предназначени за убийство на влечуги и наричани „змийски”.

Заради боеприпасите тримата бяха арестувани и прекараха над месец зад решетките. Според прокуратурата с това оръжие може да бъде убит човек, защото предпазните муфи като на газово оръжие са премахнати. Софийският районен съд осъди тримата на 1 година условно с три години изпитателен срок за незаконно притежаване на оръжие.

Христо Широков бе подсъдим заедно с Мильо Петков за рекет на файтонджии в Слънчев бряг. Затова Широков бе арестуван в края на 2010 година. Според обвинението той прибирал от всеки файтонджия в курорта по 1000 лв на месец  такса „спокойствие”. Всички коняри били принуждавани да си плащат, а който отказвал бил изгонван от комплекса. Местният бабаит Мильо Петков биел файтонджиите ако не си плащат.

Въпреки, че изнудването, в което е обвинен Широков е извършено в изпитателния срок предишната му присъда, прокуратурата не успя да докаже рекета и двамата отърваха затвора.

През ноември 2005 г. бе застрелян в Поморие 6 години по-младия брат на Христо Широков – Тодор. Той бе гард на Митьо Очите, но бе убит заради битов скандал пред дискотека “Ирида”. На местните избори през ноември 2011 г Широков бе избран за общински съветник в Поморие с листата на ДПС. Името му бе свързвано с побоя на друг крими герой Камен Балбузанов-Куката в заведение в Поморие, но той отрече.

В Поморие е публична тайна, че Широков и още двама души от обкръжението на Очите държат курортният град в ръцете си. Наркотици, рекет над бизнеса и плащане на такса спокойствие това са само част от техните дейности край морето. Според запознати Христо Широков ще е бъдещият кандидат за кмет на Поморие от името на ДПС на общинските избори догодина.

Групата на Желязков е символа на българския преход как биячи и пазванти станаха политици и бизнесмени. Малко преди ареста на бандата на Митьо Очите през 2007 година става ясно, че те са планирали да построят огромен ваканционно-развлекателен комплекс край Поморие на цели 22 000 кв.метра разгъната площ с пари от наркобизнеса.

Представете си за какви пари става дума!

Очите няма да липсва на никого. Нито на рекетираните дребни бизнесмени по Южното Черноморие, нито на файтонджиите в Слънчев бряг. Да, Желязков бе първия известен наркобос, който лежа в затвора, но само за четири години.

Този „грандиозен успех“ на държавното обвинение спомогна за бързата и бляскава кариера на един бургаски прокурор и за провала на кариерата на друг бивш прокурор и адвокат на Очите, който не можа да прежали споразумението на клиента му с прокуратурата.

Иначе бизнеса на Митьо Очите има кой да движи, рекета също..Нали не си мислите, че неговите хора ще станат учители и доброволци в Корпуса на мира.