Свалят имунитета на Елена Йончева в четвъртък

0
8887
йончева
Елена Йончева

Правната комисия на Европейския парламент трябва да одобри искането на българската прокуратура

В четвъртък правната комисия на Европейския парламент трябва да одобри искането на българската прокуратура за сваляне на имунитета на евродепутата от БСП Елена Йончева, научи Breaking.bg. Практиката до момента показва, че правната комисия на ЕП винаги е удовлетворявала исканията на националните прокуратура по отношение на евродепутати.

През ноември 2019 година главният прокурор Сотир Цацаров поиска от ЕП да свали имунитета на Елена Йончева.

Целта е срещу Йончева да бъде образувано наказателно производство от страна на специализираната прокуратура.

В България срещу Йончева има досъдебно производство за пране на пари. Става дума за нейна фирма, свързана с финансиране от КТБ.

Според прокуратурата има достатъчно доказателства как през 2012 г. тя е направила общо дружество с офшорка от Британските Вирджински острови, която е внесла по сметките на новата фирма над 650 хил. лв. от КТБ. Офшорката е била под контрола на обвиняемия по делото за източване на банката Цветан Василев.

Елена Йончева заедно с Радан Кънев станаха автори на срамната резюлоция срещу България в Европейския парламент преди няколко месеца.

Социалистката беше любовница на бившия премиер и лидер на БСП Сергей Станишев, сега също евродепутат.

Баща й Никола Йончев е офицер от Първо главно управление на Държавна сигурност-ДС, работил като разузнавач и шпионин в чужбина. Включително и срещу ЕС и НАТО в Брюксел.