Службите разпитаха сина на охранителя на Людмила Живкова за шпионския скандал

0
450
радев
Лазар Мурджев

Бил приятел със сочения за доносник на Москва Николай Малинов

Службите са разпитвали полк. Лазар Мурджев по шпионския скандал, в който Николай Малинов е сочен за руски агент. Синът на личната охрана на Людмила Живкова – Димитър Мурджев, е привлечен като свидетел по делото като близък приятел на Малинов. Той се познавал с шефа kd „Русофили“ като издател на сп. „Сигурност“ от 10 г. В него Малинов пишел статии, в които според Мурджев нямало нищо шпионско, съобщи Faktor.bg.

Връзката на кръга около сп. Сигурност с ген. Леонид Решетников и други руски емисари, бившата ДС и президента Радев бе описана първо в Breaking.bg в поредица от публикации.

„Не се притеснявам от нищо. Това е измислен формат, в който бяха докарани с белезници интелектуалци и журналисти. Сред тях бяха Юрий Борисов и Милен Чакъров. Аз считам, че на тези момчета така им е наредено и те формално са си изпълнили задълженията. Не считам, че хора като Чакъров и Борисов не биха се явили, ако бяха призовани по делото“, казал Мурджев пред BGonAir.

Самият той припомни, че сп. „Сигурност“ публикува социологията на Живко Георгиев, която е поръчана от Руския институт за стратегически изследвания, ръководен от Леонид Решетников през 2016 г. В нея профилът на Румен Радев за бъдещ президент точно съвпаднала с желанието на хората, което по думите на издателя било доказателство колко добра социология е направил Живко Георгиев. „Аз не съм получавал средства за това. Имахме коментари, включително и мои. Тогава написах материал „Защо ГЕРБ няма да номинира Маргарита Попова за президент на България“, каза още Мурджев.