Терористът от Нова Зеландия е нощувал два пъти в София

Отсядал и в Плевен

0
106
терорист
Брентън Тарант

Бил в хотели след пристигането си и преди да отпътува

Терористът от Нова Зеландия Брентън Тарант е пренощувал два пъти в София по време на разходката си в България през 2018 година, информира БНР, позовавайки се на собствени източници. Нападателят, който уби 49 души в 2 джамии в новозеландския град Крайстчърч, е нощувал в столицата в деня на пристигането си у нас на 9 ноември. След това той отседнал отново в София вечерта преди да отпътува.

По непотвърдена информация терористът е отседнал и двата пъти в хотел на булевард „Цариградско шосе“, намиращ се в близост до летище „София“. По време на разходката си той наем автомобил от малка фирма за отдаване на коли под наем. Властите продължават да изясняват подробности около престоя на нападателя у нас. По-рано главният секретар на МВР Ивайло Иванов заяви, че Тарант е бил в страната ни като турист – той обикалял исторически обекти, свързани с Освобождението.

По думите на Иванов посещението на австралиеца Тарант в Бъглария не е било свързано с терористична дейност. Тази информация беше заявена и от вътрешния министър Младен Маринов и главния прокурор Сотир Цацаров по време на брифинг след извънредната среща на службите за сигурност у нас в Министерски съвет, свикана от премиера Борисов във връзка с надписите на български език, които лъснаха на пълнителите за автоматичното оръжие на терориста. Стана ясно, че мъжът е обиколил няколко града в България в периода 9-15 ноември – Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Банско, Пловдив, Асеновград, Бачково, Казанлък, Банско, Перник, София. Нападателят бил и до Шипка.