38 човека са дадени на съд за корупция през първите шест месеца на годината

0
58
жирардели
Нено Димов

Внесен е обвинителният акт срещу бившия екоминистър Нено Димов за водната криза в Перник

Специализираната прокуратура е предала 38 лица на съд за корупция през първите шест месеца на годината. Те са причинили щети за 2,5 млн. лева. Това отчете ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова. Тя допълни, че 7 присъди за корупция са влезли в сила.

Маджарова съобщи, че е внесен обвинителният акт срещу Нено Димов за водната криза в Перник. Делото е от 2019 година. Бившият екоминистър Нено Димов и товашната и.д. кмет на миньорския град Севделина Ковачева ще отговарят за източването на яз. „Студена“ към промишлени предприятия за сметка на 97-те хиляди жители на общината.

Нено Димов отива на съд за умишлена безстопанственост заради това, че не е упражнил правомощията си по стопанисване и опазване на водния ресурс. Така от април до ноември 2019 г. е имало „разпиляване на публична държавна собственост – над 1 млн. кубика вода. Равностойността е малко над 1,9 млн. лева“, обясни говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев. За разлика от него, бившият и.д. кмет Ковачева ще бъде съдена за корупционно престъпление, защото не е обявила навреме режим на водата в общината, въпреки че е имало информация за силно занижен воден ресурс.

Кръстев посочи, че са разпитани 156 свидетели, има множество експертизи, включително деветорна техническа. Ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова отбеляза, че обвинителите настояват делото да се гледа в Перник, защото „обществото трябва да знае“.