78 пияни шофьори пратени на съд в казанлъшко

Нараснал е и броят на бързите производства – с 26 % повече

0
43
полиция
Снимка: архив

Внесените актове в съда през тази година са повече

От началото на годината до 30 септември 2017 г. прокурорите от Районна прокуратура-Казанлък са ръководили разследването по 78 новообразувани досъдебни производства срещу  78 лица, управлявали моторни превозни с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда, като  шест от тях са незабавни, 63 бързи и 9 досъдебни производства.Това съобщиха от пловдивската прокуратура. Всички 78 новообразувани дела са внесени в съда – 13 с обвинителен акт, 53 споразумения и 12 предложения за освобождаване от наказателна отговорност по чл. 78а от Наказателния кодекс.

 Осъдените  лица са 82 , от тях 2 жени. Ефективните присъди,влезли в сила, са срещу 13 лица, с  условно наказание „лишаване от свобода“ са наказани 53 лица, с пробация – едно лице, наложени са 32 глоби на стойност 19 400 лв., както и 61 наказания „лишаване право да управлява моторно превозно средство.“

За разлика от предходно деветмесечие на 2016 г., броят на новообразуваните дела се запазва почти постоянен, като внесените актове в съда през тази година са повече. Нараснал е и броят на бързите производства – с 26 % повече.

Само за един ден Районна прокуратура-Казанлък приключи незабавно производство и внесе споразумение в Районен съд –Казанлък спрямо Мирослав А., на 40 г., управлявал моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, като преди е бил осъждан за същото деяние. На 7.03.2017 г. в гр. Казанлък, обл. Стара Загора, Мирослав А. управлявал лек автомобил, марка „Фолксваген Голф“. Той е бил спрян за проверка от служители на МВР и му е бил извършен тест с техническо средство „Алкотест Дрегер“, който отчел концентрация на алкохол в кръвта 2,16 промила. Мирослав А. е бил осъден от Районен съд-Казанлък на шест месеца „лишаване от свобода” при първоначален „общ“ режим и на лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 8 месеца. Мирослав А. има и влязла в сила присъда от ноември 2016 г., на Районен съд-Казанлък,  за управление на моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда, установено по надлежния ред – престъпление по чл.343б, ал.2, вр. с ал.1 от Наказателния кодекс.

За шест дни Районна прокуратура-Казанлък приключи бързо производство и внесе споразумение срещу Й.А., на 25 г., за това, че на 15.07.2017 г.  в землището на с.Ветрен, общ.Мъглиж, управлявал моторно превозно средство – лек автомобил «Форд Фиеста», с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,74 хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство – престъпление по чл.343б, ал.1 от Наказателния кодекс и за това, че на 15.07.2017 г. в землището на с.Ветрен, общ.Мъглиж, си е служил с 2 броя табели с регистрационен номер, монтирани на лек автомобил м. „Форд Фиеста“, но издадени за друго моторно превозно средство – лек автомобил „Опел Кадет“ – престъпление по чл.345 ал.1 пр.1-во от Наказателния кодекс, както и за това, че на 15.07.2017 г. в  землището на с.Ветрен, общ.Мъглиж, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с Наказателно постановление на Началника на РУ на МВР-Твърдица, влязло в законна сила на 04.04.2017 г., за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление, е извършил такова деяние, а именно е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил «Форд Фиеста» без съответно свидетелство за управление на моторно превозно средство – престъпление по чл.343в, ал.2 от Наказателния кодекс.  Й.А е бил осъден на „лишаване от свобода” условно  за срок от 1 година с изпитателен срок от три години и глоба в размер на 200 лева.