Арестуваха българин при разбиването на международна мрежа за детска порнография

0
94
Съобщението на МП на САЩ.

Министерството на правосъдието на САЩ благодари на ВКП и Националната следствена служба за съдействието

Българин, супервайзор на международна престъпна мрежа за разпространение на детска порнография в интернет, е задържан вчера в София. Това информира в официално съобщение Министерството на правосъдието на САЩ.

Операцията по разбиването на гигантската мрежа за детско порно в мрежата с наименование Newstar Enterprise е проведено в няколко държави в Европа и в Тампа, Флорида.

Прокурорът на Флорида Карин Хопман обяви повдигането на обвинения във връзка с международна престъпна мрежа, базирана във Флорида, което управлява сайтове с абонамент за сексуална експлоатация, маскирано като деца-модели. Пламен Георгиев Велинов (48 г., София, България) е обвинен в заговор за реклама и разпространение на детска порнография във връзка с базираното във Флорида предприятие. Антъни Лий Кендъл (55, Мосирок, Вашингтон) е обвинен в пране на пари и заговор за пране на пари във връзка с изпирането му на приблизително 1 милион долара за предприятието, пише в съобщението на Министерство на правосъдието на САЩ.

То допълва, че Велинове арестуван вчера в София, от служители на Българската национална следствена служба и Столичната полиция по искане на САЩ. Кендъл е арестувана вчера във Вашингтон.

Ако бъде признат за виновен, Велинов може да получи 15 години лишаване от свобода за заговор за реклама на детска порнография, минимум 5 години лишаване от свобода за заговор за разпространение на детска порнография и общо максимално наказание лишаване от свобода от 50 години за двете престъпления. Изготвеният обвинителен акт съобщава, че САЩ ще му конфискуват повече от 434 000 долара в активи, за които се твърди, че могат да бъдат проследени до приходите от престъпленията.

Според съдебните документи Велинов е съдействал за насочването и контрола на чуждестранните функции на Newstar Enterprise – интернет-базиран бизнес, насочен към сексуална експлоатация с цел печалба на уязвими деца под прикритието на набирането на деца-модели чрез колекция от уебсайтове, наречени Newstar уебсайтове. Велинов помогнал за поддържането и актуализирането на уебсайтовете на Newstar. Кендъл изпълняваше финансови функции, необходими за Newstar Enterprise. Кендъл откри чрез измама сметки за обработка на плащания, търговци и банкови сметки за Newstar Enterprise и улесни, проведе и укри парични транзакции, включващи приблизително 1 милион долара приходи от уебсайтовете на Newstar. Кенет Пауър (починал на 58, от Уестън) беше основен член на Newstar Enterprise, който ръководеше и контролираше операциите му. Патрис Айлийн Виловски-Мевора (53 г. от Тампа) и Мери Лу Бьоркман (58 г. от Луц) наскоро се признаха за виновни за пране на пари за Newstar Enterprise. Съпругата на Кенет Пауър, Татяна „Таня“ Пауър (41 г. от Уестън), в момента е в очакване на съдебен процес по обвинения за пране на пари във връзка с Newstar Enterprise. Други членове на Newstar Enterprise живееха в Европа, съобщава правосъдното министерство на САЩ.

Според съдебните документи, основани около 2005 г.“Newstar Enterprise изгражда, поддържа, хоства и управлява уебсайтовете на Newstar на сървъри в Съединените щати и в чужбина. За да напълнят уебсайтовете на Newstar със съдържание, членовете на Newstar Enterprise привличали и набирали хора под 18 години, някои от които били в предпубертетна възраст, за да ги използват като „деца модели“ за уебсайтовете на Newstar. Използвайки наетите деца-жертви, Newstar Enterprise създали повече от 4,6 милиона сексуализирани изображения и видеоклипове за разпространение и продажба на уебсайтовете на Newstar.

Някои от тези изображения и видеоклипове, макар и не голи, изобразяват непълнолетни, ангажирани в явно сексуално поведение. Например, снмки и видеоклипове, продавани на уебсайтовете на Newstar, изобразяват деца на възраст до 6 години в сексуални и провокативни пози, облечени в полицейски костюми и костюми на мажоретки, бельо с прашки, прозрачно бельо, разкриващи бански костюми, чорапогащи и миниполи. Повечето от децата-жертви – наети от Украйна, Молдова и други нации в Източна Европа – бяха особено уязвими поради възрастта си, семейната динамика и бедността. Служителите на реда са деактивирали сървърите, хостващи уебсайтовете на Newstar.

Newstar Enterprise поддържа списък с членове за абонати и клиенти на уебсайтовете на Newstar, които произхождат от 101 нации по целия свят. Изображенията в галериите на уебсайтовете бяха свободно достъпни за обществеността за визуализация, но по-голям достъп и повече съдържание изискваха закупуване на абонамент, се казва в съобщението. Продажбата на предполагаемо съдържание за моделиране на деца на уебсайтовете на Newstar генерира повече от 9,4 милиона долара приходи. За да обработват, получават и разпространяват тези пари, членовете на Newstar Enterprise с измама откриват търговски и банкови сметки в Съединените щати и изпират приходите, използвайки фалшива компания за бижута.

Към днешна дата шестима членове на Newstar Enterprise са обвинени във връзка с уебсайтовете на Newstar. Графиката по-долу показва състоянието на всеки случай.

Подсъдимите също са уведомени, че Съединените щати възнамеряват да загубят общо 9,4 милиона долара, за които се твърди, че могат да бъдат проследени до приходите от престъпленията, в допълнение към недвижимите имоти, намиращи се във Флорида.

Тези случаи бяха разследвани от разследванията на вътрешната сигурност в Тампа и отдела за разследване на високите технологии към отдела за експлоатация на деца и непристойност на Министерството на правосъдието (CEOS), със значителна помощ, предоставена от службите за разследване на вътрешната сигурност във Форт Лодърдейл, Атина и Хага , Митническа и гранична защита на САЩ в София, България, както и наказателното разследване на IRS в Тампа.

Министерството на правосъдието благодари за операцията на българската Национална следствена служба-НСлС и Върховната касационна прокуратура. Цялото разследване е дело на НСлС.