САЩ, Канада и 14 страни от ЕС гонят руски дипломати

Вашингтон гони 60 души и закрива консулството на Москва в Сиатъл

0
90
дипломати
Отровеният шпионин Сергей СКрипал

Великобритания наложи запор върху върху имущество на руски граждани

САЩ гонят 60 руски дипломати и закриват руското консулство в Сиатъл във връзка със случая Скрипал, предаде Асошиейтед прес.

14 страни от Европейския съюз решиха днес да изгонят руски дипломати заради аферата с отравянето във Великобритания, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск, предадоха световните агенции.

Във Варна, където е за срещата на върха ЕС-Турция, Туск каза, че „допълнителни мерки, в това число и нови изгонвания на дипломати, не са изключени в идните дни и седмици“. Сред страните, които влизат в това число са Дания, Италия, Германия, Франция, Полша, Чехия, Литва, Холандия, Украйна, Естония, Латвия.

Канада също се обяви за персона нон грата четирима души.

Междувременно стана ясно, че Великобритания е издала заповед за запор на имуществото на руски граждани, произходът на което е неизвестен. Това бе обявено в Талин от британския военен министър Гавин Уилямсън.

„В най-близките седмици и месеци правителството ще работи усилено и в детайли за решаването на проблема. Вече са издадени заповеди за запор на имуществото от неизвестен произход. Съответният закон вече влезе в сила неотдавна. Нашата задача е да вземем на отчет цялото придобито по неясен начин имущество и за целта вече са предприети необходимите мерки“, каза министърът.