Боец на „Вагнер“ е задържан у нас

0
84
Снимка: архив

Той е арестуван при опит да премине нелегално границата

Българските правоохранителни органи са задържали на 15 май боец на частната военна компания „Вагнер“ при опит за незаконно пресичане на държавната граница. Това съобщиха в официалния си канал в Телеграм от правозащитният проект Gulagu.net. Той е на руска организация за защита на правата на човека. Нейният основател Владимир Осечкин е обявен за издирване от властите в Москва и от години живее във Франция.

Според данните на Gulagu.net, арестуваният боец на „Вагнер“ се казва Сергей Горшенин. Той се е сражавал за частната армия на Евгений Пригожин от 2018 до 2022 година, включително в Сирия и Украйна. Позивната на Горшенин е „Езекил“, жетон А-1780.

„По-рано редица бивши бойци в ЧВК „Вагнер“, интервюирани от екипа на Gulagu.net, казаха, че Евгений Пригожин е сформирал няколко бригади убийци с участието на специалните служби, чиито задачи включват пътуване до Европа и САЩ и извършване на терористични актове и политически убийства с цел сплашване и сплашване“, пишат още от правозащитния проект.

Gulagu.net посочва още, че на 19 май Владимир и Камила Осечкини са подали жалба във френската полиция за смъртни заплахи от един от членовете на терористичната организация ЧВК Вагнер. Вечерта на 22 май в един от каналите на Z-Telegram се появила снимка с емблемите на терористичната организация ЧВК Вагнер на един от мостовете в Париж с изглед към Айфеловата кула

Пред „Сега“ от пресцентъра на МВР заявиха, че са запознати с информацията за задържан боец на „Вагнер“ у нас, но към момента не могат да дадат информация.

„Вагнер“ е създадена от бившия офицер от руското разузнаване Дмитрий Уткин, който беше част от първия конвой наемници, изпратени в Сирия през 2013 г. – много преди официалното включване на Москва в конфликта.

Групата е финансирана от приятел на президента Владимир Путин, Евгений Пригожин, според западни и руски медии.