Демерджиев чака цялата информация за убийството на Къро

0
47
Иван Демерджиев

Наш представител ще отиде в ЮАР, за да се запознае на място с хода на разследването

МВР е предприело действия да придобие цялата информация по повод убийството на Красимир Каменов – Къро, съпругата му и още две лица в Република Южна Африка. В момента МВР е в комуникация с властите в ЮАР и има уверение, че ще бъде допуснат наш представител, който да отиде на място и да се запознае със ситуацията и с хода на разследването. Има уверение, че ще получим цялата информация, касаеща това разследване. Това каза пред медиите служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

През 2018 г. има сходно убийство на български гражданин в ЮАР и неговата съпруга. МВР ще направи всичко възможност да установи връзките между тези събития и предходни събития, каза Демерджиев. В тази връзка са обединени усилията на всички служби и се работи активно. Със заповед на главния секретар на територията на цялата страна протича операция, насочена към представители на криминалния свят, способни да извършат тежки престъпления. Целта е да се установят връзките и причините, довели до това престъпление, да се открият извършителите и т.нар. поръчители.

Демерджиев припомни, че политиците и магистратите, които сега воюват, но преди са били приятели и тогава са имали общ враг, който се казваше Красимир Каменов – Къро. Той беше обявен за междудържавно издирване, но за съжаления не беше задържан, въпреки че МВР е уведомил властите на Република Южна Африка къде се намира.

„Но тези хора дължат обяснение, вече не като приятели, а като врагове, как и защо се стигна до убийството на този човек, посочен като техен общ враг. Това обяснение е некоректно да се търси на друго място“, каза Демерджиев.

По повод спекулациите за незаконно действие на службите, каза, че се надява, че не се визира МВР, защото МВР не си е позволявало нито да подслушва, нито да записва, нито да следи някой незаконно. Няма и да си позволи да го направи.

„МВР единствено разследва престъпници, когато има достатъчно данни за престъпление. За съжаление понякога тези хора се оказва, че имат други длъжности и обществени качества“, каза той.

МВР няма да участва нито във войни между представители на отделни институции и да взема страна, нито във войни между политици и представители на други институции, каза още той.