Доживотен затвор за двамата атентатори на летище Сарафово

0
77
атентат в Сарафово
Атентатът в Сарафово бе извършен на 18 юли 2012 година

Това обяви главният прокурор Иван Гешев

Двамата съучастници на атентатора от Сарафово са получили доживотни присъди без право на замяна на последна инстанция. Това обяви главният прокурор Иван Гешев. При атаката, която стана на 18 юли 2012 бяха убити петима израелци и българският им шофьор, а 38 души бяха ранени.  На място бяха открити и останките на атентатора – Махамад Хасан Ел Хюсейни. А присъди получиха Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан за организация на атаката на бургаското летище. Главният прокурор добави, че са били уважени гражданските искове на пет от наследниците, които са граждани на Израел и 1 българин включително на множество пострадали лица”.Иван Гешев присъства на церемония в Софийската синагога, на която бяха отличени институциите, допринесли за забраната на „Луков марш”.

„Това е награда за усилията на Прокуратурата и усилията на всички политически институции, както и неправителствени организации. Като влязох тук, българските евреи ми благодариха. Няма нужда от благодарности, защото това го правим за нашите деца, за да живеят в едно мирно общество”, заяви главният прокурор Иван Гешев, който получи отличие.

Наградата му бе връчена от Алек Оскар, председател на организацията на евреите в България „Шалом”, в столичната Синагога.

„Холокоста е започнало с първото изречение на речта на омразата. Много е важно да бъдем заедно и да не позволяваме антисемитските реторики да продължават. Надявам се и на подкрепата на НС, защото без промени в законодателството, има риск за бъдеще. Ние ще работим в името на нашите граждани, в името на нашите държави – България и Израел”, заяви още Гешев.Благодарствени писма получиха служебният външен министър Николай Милков, столичният кмет Йорданка Фандъкова, Моника Бийчър, заместник-министърът на вътрешните работи, и други представители на българските институции.