Единият от нападателите на полицаи в Стамболийски – със 7 присъди за кражби и грабеж

0
57
Петър Петров, районен прокурор на Пловдив

Четирима са задържани след мелето в циганската махала

4-ма са задържани за 72 часа след нападението над полицаи в ромската махала на Стамболийски. Единият от тях – 35-годишен, който нанася удари на униформените, е осъждан 7 пъти, като 6 от тях са за кражби у нас и една за грабеж в Австрия.

Това съобщи шефът на районната прокуратура в Пловдив Петър Петров.

Напрежението в махалата ескалира на 2 април, когато 19-годишен мотоциклетист не се подчинява на автопатрул и побягва. На помощ му се притичва 35-годишен, който нанася ритник на единия полицай, който пада на земята. Удря и втория униформен. Събират се 40-50 души от махалата, като жена на 54 г. и мъж на 33 са бутали служителите на реда, обиждали са ги и са хвърляли камъни.

Напрежението е овладяно, след като идват още полицейски сили.

„Вчера след обяд бе установен 19-годишният нарушител. Първоначално са задържани 6 души, а на четирима са повдигнати обвинения. Законът предвижда до 3 г. затвор и глоба до 2000 лева“, посочи Петър Петров. За единия от пострадалите полицаи имало съмнение, че е със скъсани мускулни влакна. Петров отговори, че ще разследват и полицейско насилие, тъй като жители на махалата в Стамболийски твърдят, че униформените са превишили правата си.

Прокуратурата ще изиска и информация колко души са регистрирани в една от къщите, където живее 19-годишният. Според шефа на пловдивската полиция Васил Костадинов на адреса се водят 1619 души. По думите му там цари беззаконие.