Гълъб Донев проверява вицето си Демерджиев, защо ходи с охрана от барети

0
736
Човек от СОБТ зад гърба на Демерджиев.

С какво е заплашен служебният вътрешен министър, та се налага да ползва командоси от СОБТ?

Инспекторатът на Министерски съвет извършва проверка защо служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев се движи с охрана от 20 барети от Специализирания отряд за борба с тероризма-СОБТ, научи Breaking.bg от свои източници. Проверката е след сигнал от служител на Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ до президента Румен Радев, премиера Гълъб Донев и главният прокурор Иван Гешев. Сигналът бе публикуван от Агенция ПИК. Ето за какво става дума:

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев е превърнал в частна армия Специализирания отряд за борба с тероризма, като поне 20 служители, обучени да залавят терористи и опасни престъпници, се въртят на смени да охраняват МВР-шефа.

„Служител съм на Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ (ГДЖСОБТ) от 15 години и за първи път съм провокиран да се обърна към вас. През последните месеци съм свидетел на редица нарушения в отдела, в който работя, за които вече не мога да мълча.

Виждам как служители на звено СОБТ, момчетата които са обучени да залавят терористи, да освобождават заложници, да обезвреждат най-опасните престъпници, са превърнати в прости гавази, пардон – „лична охрана“ на самия министър. Г-н Иван Демерджиев очевидно е решил да векува на поста си, обграждайки се с охрана като наркобарон. Цивилните граждани , които виждат кортежа, може да се заблудят, че минава президента. Само дето не е президента, а нашият министър, който кой знае от какво толкова го е страх.

Цялата тази охрана обаче се плаща не от адвокатските му хонорари, а от българския данъкоплатец“, разкрива сигнала до медията ни служителят на ГДЖСОБТ. По негови наблюдения поне 20 души от СОБТ се сменят денонощно да охраняват Иван Демерджиев, като съпровождат навсякъде, без значение дали е в столичната дирекция, на мач, на лов, на пресконференция или в родния му Пловдив.

Освен джипа, с който се придвижва Демерджиев, в кортежа има и БМВ, което доскоро е ползвал директорът на ГД „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ Тодор Гребенаров. Той е градски на Демерджиев, се посочва в сигнала. Според Закона на МВР Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ може да охранява и лицата по чл. 20 или 22 от Закона за Националната служба за охрана след решение на комисията по чл. 23 от Закона за Националната служба за охрана въз основа на заявление от съответното лице. Лицата по чл. 20 са президента, председателя на Народното събрание и министър- председателя. „Според чл. 21 от Закона за НСО, членовете на Министерски съвет в мирно време имат право на специализиран транспорт.

Според чл. 22 от Закона за НСО същите при заплаха имат право на специализирана охрана. Която обаче е задача на НСО. Според чл. 23. Наличието на конкретна застрашеност, видът, обхватът и срокът на охраната на лица се определят от комисия с председател главният секретар на МВР и членове директорите на Главна дирекция „Национална полиция“, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“. Т.е , за да могат 20 обучени антитерористи да охраняват денонощно дадено лице, трябва да има решение на съответната комисия, а охраната да се ръководи от служители на НСО.

А, за да има такова решение, би трябвало спрямо служебния министър да са отправени много сериозни заплахи“, пояснява още в сигнала си възмутеният служител на системата. „Г-н Президент, г-да журналисти, моля попитайте служебния министър с какво е бил заплашван , за да се налага 20 „барети“ да го пазят денонощно. По мои груби изчисления, предвид издръжката на един антитерорист, тази охрана струва месечно между 400 и 500 хиляди лева. Задайте въпросите на каква база са командировани колегите от СОБТ, какъв е размерът на командировъчните, които се плащат всеки месец, каква е сумата, която целият този кортеж харчи за гориво месечно. Също така попитайте министър Демерджиев защо провежда работни срещи с цели отдели на полицията в частен хотел в Пловдив. Няма доверие на сигурността на сградите на МВР или смята , че обстановката в нашите кабинети е под нивото му? Мисля, че с парите , които се харчат за охрана, могат да се ремонтират поне няколко районни управления годишно! Заплашен ли е министъра от действащи служители на МВР и кое налага охраната да е от двете му страни, когато е в сграда на дирекция на полицията , а в зоната има само полицаи и то офицери, които са ръководни служители? Показност, злоупотреба със служебно положение ли е това или той наистина се страхува?“, се казва още в сигнала до ПИК.

Към имейла до медията ни бяха прикачени и снимки от различни публични събития със служителите, ангажирани с охраната на министъра. „Не позволявайте на поредния чиновник да издевателства над отдела и да го превръща в частна армия“, завършва сигналът. Към него е приложен и списък с имена на служителите от СОБТ, ангажирани с охраната на министъра на вътрешните работи: Богдан Джуджев (с очилата, неотлъчно зад гърба на министъра – виж на снимката долу) – началник сектор в СОБТ, Динко Терзийски, Димитър Стоянов, Кожушков, Георги Стойнов, Ивелин Чолаков, Росен Стоименов, Радослав Филипов, Мартин Зиновиев, Георги Андреев, Йосиф Янчев, Йото Иванов, Теодор Теодоров, Георги Топалов, Живко Костурков, Радослав Раков, Борислав Спасов, Олег Джукев, Йордан Божичков.