Юристът Мария Карагьозова: Само в тоталитарните режими изпълнителната власт се бърка в работата на съдебната

0
113
Мария Карагьозова

Не виждам никаква връзка между получаването на пари за възстановяване на икономиката на България от ковид пандемията с това толкова спешно да се търси механизъм за разследване на главния прокурор, добави тя

„Изпълнителната власт непрекъснато се бърка в работата на прокуратурата. Само в тоталитарните режими изпълнителната власт се бърка в работата на съдебната“. Така председателят на Асоциация „Форум“, съпредседател на Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет Мария Карагьозова коментира пред БНТ законодателните предложения за въвеждането на т.нар. „механизъм за разследване на главния прокурор“ и за промени в НПК, които буквално взривиха юридическата общност в България заради сериозни съмнения за тяхната противоконституционност.

„В Плана за възстановяване и развитие, с което се оправдава бързането за приемането на тези промени за контрол върху главния прокурор още първоначално са поети едни предварителни обещания за законодателни промени, които на практика са неприложими, защото противоречат на Конституцията“, коментира Карагьозова и посочи, че не вижда никаква връзка между получаването на пари за възстановяване на икономиката на България от ковид пандемията с това толкова спешно да се търси механизъм за разследване на главния прокурор.

По думите й в момента политиците необяснимо са се фокусирали върху темата за „контрола над главния прокурор“, при положение, че в сферата на правосъдието има достатъчно други сериозни проблеми за решаване. Според председателя на Асоциация „Форум“ темата явно се преекспонира от депутатите.

Заедно с Карагьозова в студиото на БНТ, за да коментира идеите за „съдебна реформа“ и въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор, бе и адвокатът и правозащитник Николай Харджигенов, който традиционно е сред изявените критици на работата на държавното обвинение и специално на главния прокурор Иван Гешев. Въпреки обичайно агресивното си отношение към прокуратурата и главния прокурор, той също оцени настоящите предложения за реформи в законодателството по отношение на обвинител номер 1 като „неадекватни“. „Хора, които не са виждали съд правят съдебна реформа. Това е особено иронично“, коментира Хаджигенов и подчерта, че предложенията в този им вид не биха постигнали абсолютно нищо в сферата на правосъдието.

Мария Карагьозова отговори и на инсинуациите от страна на някои политици, че който не желае приемането на предложения в момента от Министерски съвет механизъм за разследване на главния прокурор, значи бил „на страната на Гешев“. „Никой не защитава главния прокурор или Иван Гешев. В момента от защита има правото в България. Нашата теза е, че просто трябва да не се нарушава Конституцията, когато се правят законодателни промени. Нека да се промени Конституцията. Главният прокурор може да бъде разследван и може да бъде повдигнато обвинение от всеки един български прокурор при наличие на факти и обстоятелства, че той е извършил престъпление. Главният прокурор към момента може да бъде отстранен с 2/3 от гласовете на ВСС. Това са 17 съдии и прокурори“, подчерта Карагьозова и допълни, че няма как да се вкара в закона идеята съдия да разследва когото и да било, бил той и главния прокурор или заместниците му, без да се направят конституционни промени.

Тя коментира и твърденията, че Венецианската комисия, Европейският съд по правата на човека и органите на ЕС очакват от България подобна реформа, както настоява служебният правосъден министър Крум Зарков. „Венецианската комисия е един консултативен орган. Тя по никакъв начин не е казала, че ние трябва да нарушим Конституцията ни, за да приемем механизъм за контрол. Липсата на истински държавници и политици мен страшно много ме притеснява, просто няма държавници в момента. Никой читав човек вече не желае да се занимава с политика, тъй като това стана едва ли не почти срамно“, коментира още Мария Карагьозова.