Удариха банда, произвеждала устройства за източване на кредитни карти

0
265
Карти за източване на пари от кредитни карти.

Правели ги в Добрич и ги слагали във Франция

На 8 и 9 юли 2019 г. съвместен екип за разследване от прокурори от Специализираната прокуратура, служители от ГДБОП, съдия-следовател и полицейски служители от Франция, са извършили действия по разследването на участници в организирана престъпна група за производство и експлоатация на скимиращи устройства. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура.

По време на действията в София и Добрич са задържани с Европейски заповеди за арест трима български граждани, за които са събрани доказателства за участие в престъпната група. В Добрич е открита и работилница за скимиращи устройства, които впоследствие са били използвани за нелегално събиране на банкови данни на територията на Франция. При извършените претърсвания и изземвания в жилища и офиси, както и със СРС, са събрани множество доказателства за участие на тримата в организирана престъпна група.

Досъдебното производство на Специализирната прокуратура по случая е образувано през юни 2018 г. на базата на Европейска заповед за разследване, издадена от съдия-следовател при апелативния съд в Лион във връзка с водено там наказателно производство срещу двама българи. Те са били задържани няколко месеца преди това, докато посреднощ свалят скимиращо устройство от автоматична колонка за гориво.

Предния ден собственикът на бензиностанцията забелязал, че на една от колонките е монтиран „скимер“ с микрокамера за записване на въвежданите ПИН кодове за банкови карти и информирал френските власти. Кадрите от видеонаблюдението показали, че двамата са поставяли и сваляли скимиращите устройства.

Устройство за източване на данни от кредитни карти. СНИМКИ: МВР
Един от задържаните.

Събраните доказателства дали основания да се предположи, че двамата са част от по-голяма организирана престъпна група в България.

Съвместният екип за разследване на територията на България е сформиран на базата на споразумение между българските и френските съдебни власти.

Тримата задържани с Европейски заповеди за арест в София и Добрич ще бъдат предадени на френските съдебни власти за нуждите на тамошното наказателно производство.