Юристи и експерти пишат до новия посланик на САЩ у нас: Лъжат ви за „съдебната реформа“ и махането на главния прокурор

0
718
Експертите направиха на нищо "съдебните реформатори".

Нито Надежда Йорданова, нито Христо Иванов, нито Крум Зарков вдяват от правосъдие

Обръщение към новия посланик на Съединените американски щати у нас Кенет Мъртън, който се очаква да встъпи в длъжност, беше представено на пресконференция „Аспекти на съдебната реформа в България и контакти с гражданското общество“ в Националния пресклуб на БТА в София. Организатор на събитието е Сдружение „За независима съдебна власт“.

Обръщението към американския посланик е отправено от Сдружение „За независима съдебна власт“, Асоциация „ФОРУМ“, Сдружение „Център за приложно-правни изследвания и практики“, Сдружение „Диалог за правосъдие“, Българска асоциация на съдиите по вписванията, Асоциация на държавните съдебни изпълнители, Сдружение „Международен правен център“, Сдружение „Мрежа за медиен мониторинг“, и от д-р Стоян Калоянов – политически и граждански анализатор.

В текста се отправя покана за среща между посланика и представителите на българските неправителствени организации, включили се в обръщението.

В него се посочва, че в последните години у нас се наблюдава тенденция „по изграждане на обвързаност на администрацията на посолството на САЩ в България с някои конкретни организации, за които в българското общество съществуват съмнения за връзки с олигархични и икономически кръгове“. „Видно от нестабилната и почти пагубна за политическата система в България обстановка, те полагат все повече усилия за прокарване сред гражданите на Република България на манипулативни, пропагандни твърдения с неистинен характер, целящи подкопаване авторитета на поредица от български институции и държавни органи“, пишат организациите в обръщението си.

В обръщението се посочва, че се учим на демокрация от САЩ. Очакваме и Вие, като посланик на идеите за върховенство на закона, правова държава, равенство, справедливост и човешки права, да потвърдите публично това и да обърнете внимание на факта, че в Република България съществува огромна палитра от неправителствените граждански организации, пишат още организациите.

В обръщението си те отбелязват, че съдебната власт е независима от останалите две – изпълнителна и законодателна, а българският главен прокурор се избира от независим кадрови орган – Висш съдебен съвет. „В този смисъл опитите за политическа намеса в независимостта на съдебната власт и стремежът за персонална вендета и саморазправа с главния прокурор на Република България от страна на политически, олигархични и икономически субекти са недопустими в демократична страна като България“, се казва в представеното обръщение.

В него организациите посочват, че твърденията, че „българското общество има нужда от точно такава съдебна реформа – смяна на настоящия главен прокурор с друг, удобен на техните интереси и финансови благодетели, са една опасна публична лъжа“. Българската съдебна власт има проблеми и то редица, но напълно различни от тези на разследвани олигарси, подсъдими и други засегнати от българската прокуратура лица, се посочва още в обръщението.

„Приготвили сме две обръщения към американския посланик и членовете на Камарата на представителите на САЩ. Това са факти от обективната действителност. Проблемите на съдебната реформа у нас се представят едностранчиво на нашите партньори от САЩ и това е началото на нашите действия““, каза Димитър Митов, заместник-председател на Сдружение за независима съдебна власт. Мила Георгиева, председател на УС на Център по приложно-правни изследвания, каза, че сега се слага началото на алианс за истината в България.

 „С пристигането ви в България в качеството ви на посланик ние ви приветстваме с добре дошъл. Считаме за свой дълг да ви информираме за някои притеснителни детайли. Наблюдава се смущаваща тенденция за връзка между непревителствения сектор и посолството на САЩ. Притеснително е как аргументите се ретланслираха от вашия предшественик Херо Мустафа. Във връзка с казуса по „Магнитски“ се съдържат същите опорни точки, които неправителствени организации и медии повтарят като наизустени. Вместо да поставят обществено значими теми, се впускат в директна битка. Позволяват си да употребяват санкциите по „Магнитски“ с предизборни цели. Считаме, че законът не е създаден с цел политически рекет. САЩ е пример по отношение на демокрацията. Очакваме от вас, г-н Мъртън, да потвърдите публично това и да обърнете внимание на факта, че в България има голяма палитра от неправителствени организации, но не се чува гласът на много малко от тях. Не е редно едни да бъдат толерирани за сметка на други“, се казва в обръщението към посланика на САЩ. В писмото се говори и за „опитите за саморазправа с главния прокурор“. „Българската съдебна власт несъмнено има проблеми. Но те са различни от група разследвани олигарси. Никой не цели смяна на главния прокурор. Българските граждани не искат това. Тази личности и организации веднъж получиха подкрепа от Херо Мустафа при закриването на специализираното провосъдие в България. Считаме за обидно посолството на САЩ да толерира хора, които бяха осветени за връзки с престъпния свят. Както и определени полиически сили с една организация за криптовалути“, обясни Димитър Митов за обръщението към американския посланик. „Нито Надежда Йорданова, нито Христо Иванов вдяват от правосъдие. Те са политически буфосинхронисти, на които някой в ухото пее. Като посече ВСС дали привдижи съдебната система направ – това ще попитам Христо Иванов. Той я разруши. Сега Иван Гешев бил много овластен. А кой го овласти? Големият проблем е съдът какво прави. Сега са делата на олигарсите – ще видим как ще приключат. Ще покажем тези дела – какво е внесла прокуратурата, какви доказателства са установени в самия процес и какви решения са втези от съда“, поясни Мила Георгиева. „Българският правен ред е пред взривяване. Цялата българска държава, повечето правозащитни органи, призвани да защитават нашите интереси, изнесоха шокиращи данни. Не само за смяната на висши ръковидители на прокуратурата, но и за тяхното приключване. Аз досега не съм чул какво е това съдебна реформа. Когато се появават съдебни реформатори, е редно да ги попитате откъде черпят информация, че главният прокурор е силно овластен“, обясни адвокат Росен Димитров. Според него, след като Конституционният съд е дал мнението си, Крум Зарков продължава да създава противоконституционни документи.