Кметове подозират, че полицията в Костинброд закриля трафика на мигранти към границата

0
227
Снимка: архив

Защо е закрито полицейското управление в Годеч, негодуват те

Кметът на Годеч Радослав Асенов преследвал лично автомобил с мигранти, в опит да спре канал за трафик към границата със Сърбия. Това съобщи Нова телевизия.

Мигрантският поток през България към Сърбия се увеличава сериозно. Това потвърждават и кметове на малки населени места близо до границата, показва репортаж на медията.

Кметът Асенов гонил мигрантите десет километра, но заради високата скорост на автомобила им се отказал от преследването.

Местните споделят, че трафикът на мигранти е ежедневие. „Всеки ден докарват бежанци. Цяло Туден е едно от селата, които са най-апетитни като коридор. След като дойдат до селото, те тръгват към границата пеша с раници, влизат по дворовете – искат вода и храна”, посочи кметът на Годеч.

Асенов подчерта, че от май месец е закрито районното управление на полицията. В същото време се закрива и районно управление на турската граница.

Местните кметове подозират, че полицията в Костинброд покрива и контролира каналджийството към Сърбия. Заради зачестилите в последните месеци случаи с мигранти. На 4 септември в Костинброд се разигра истински екшън, подобен на този в Бургас, когато двама полицаи загубиха живота си, блъснати от автобус, пълен с мигранти.

Тогава екипи на СДВР засекли микробуса, който се движел с висока скорост по околовръстния път. Според данните до момента, в района на Костинброд, след като преминава през различни улици, шофьорът прави рязко обратен завой към София и преди излизане от града за малко намалява скоростта и скача от превозното средство, което на собствен ход спира, удряйки три паркирани автомобила. Тази година вътрешният министър Рашков закри Районното полицейско управление в Годеч, като сега районът е в зоната за отговорност на РУ – Костинброд.

За началник на това управление лично Бойко Рашков назначава гл. инспектор Георги Калайджиев. Това става в края на миналата година – началник на РУ – Костинброд. Преди да поеме полицията в Костинброд от 2015 г. до 2021 г. Калайджиев е шеф на РДГП – Елхово. Според изявления на служебния министър на вътрешните работи именно в района на Елхово са проверявани полицаи за закриляне на канали за каналджийство. Чакат се официалните резултати от проверкие във вътрешното министерство.