Наркотрафикантът Будимир Куйович излязъл от затвора, излежал си присъдата

0
80
Будимир Куйович, заснет преди година в Софийския градски съд, когато искаше да излезе предсрочно от затвора. Магистратите не разрешиха. Снимка: 24 часа

Бе осъден на 16 г. лишаване от свобода

Наркотрафикантът Будимир Куйович е излязъл от затвора през миналата година. Причината – изтърпял 16-годишната си присъда. Той бе искал и предсрочно освобождаване, но съдът му отказа, пише „24 часа“.

Част от наказанието Куйович стопил чрез работа в затвора. Там 2 дни труд се броят за 3 излежани. Докато изтърпяваше присъдата си, Куйович се забърка в скандал, докато бе в отпуска. Той бе задържан в края на август 2019 г. на магистрала „Тракия“ да шофира с фалшива книжка, издадена в Португалия. Затова първоначално бе преместен и от лек режим трябваше да доизлежи присъдата си при строг. Впоследствие съдът отмени наказанието.

Куйович се прочу, след като бе арестуван на 31 декември 2007 г. и обвинен като лидер на престъпна група, която се занимава с трафик на дрога от Турция през България към ЕС. По онова време той заяви, че като бизнесмен давал пари на вътрешния министър Румен Петков и на главния секретар на МВР Валентин Петров, за да си осигури спокойствие. Тези твърдения не се доказаха. Скандалът около черногореца се разрасна и доведе до оставката на Петков като министър. В коментар за съмненията, че е имало политически чадър над наркотрафиканта, Петков произнесе фразата: “Куйович, Муйович, Уйович… всеки, който завършва на тази сакрална сричка, да излезе и да каже – моите отношения с Иван, Стоян, Петров и Драган са такива”.