Неизправно зарядно за телефон е една от версиите за пожара в хотела

0
60
Жена е загинала при пожара. СНИМКА: САЙТ НА БНР

Починалата жена е колумбийка

Пожарът в столичния хотел „Централ” е започнал от включено зарядно за телефон или незагасена цигара. Това каза за БТА градският прокурор на София Илияна Кирилова. Тя посочи, че това са двете основи версии, по които се работи.

Пожарът е нанесъл най-много щети на третия етаж в хотела, откъдето е започнал.

Загиналата жена е колумбийска гражданка, предава БНТ. 7 линейки са пристигнали на мястото на инцидента.

10 души са пострадали – петима са настанени в „Пирогов“, двама във ВМА, останалите са прегледани, оказана им е медицинска помощ и са оставени на място – българин, македонец и казахстанец.

Пострадалите са 8 чужденци и двама българи, които са служители на хотела.

Сигналът за пожара е получен около 6:30 часа тази сутрин.

На мястото на инцидента незабавно пристигнали пожарни екипи с две автомеханични стълби. Извършена е евакуация. Час по-късно пожарът е погасен.

При обхода на сградата след погасяването екипите открили тялото на възрастна жена.

По случая е образувано досъдебно производство. Предстои изясняване на причините, довели до пожара, както и на всички факти и обстоятелства по случая.

Дете на година и седем месеца и момиче на 12 години, които са настанени в болнично заведение. Тяхното състояние е леко, оставени са за профилактика. Имаме двама възрастни мъже на около 67 години, при които състоянието е по-тежко“, заяви комисар Любомир Баров, заместник-директор на Столичната дирекция на пожарната.

С обгазяване са и жена на 21 години и мъж на 32 години. Гости на хотела разказват, че са се страхували за живота си.

Бяхме на третия етаж, димът идваше от другата страна на етажа. Беше ужасно. Случи се толкова бързо. Нямахме нищо, когато излязохме. Видяхме пламъците от прозореца. И някой пищеше. Беше потресаващо“, допълни Бенедикт Федър, гост на хотела от Германия.

Почти се задушихме. Опитахме се да счупим прозореца, но те не се чупеха“, разказва Божидар.

Опитахме с масата да счупим прозореца, но беше много твърд и се втурнахме към банята“, разказва Джавари, гост на хотела от Бразилия.

Спях и някой почука на вратата и побързах да сляза долу“, заяви Елизабет, гост на хотела от Нидерландия.

Днес в хотела е трябвало да се проведе и семинар, а лекторът също е настанен в хотела. Част от делегатите разбраха на място за пожара. За около два часа движението в района беше спряно, но градският транспорт работи нормално.