НСлС за случая с Nexo: Четирима са обвинени, Тренчев и Кънчев са обявени за издирване

0
162
Сийка Милева, Борислав Сарафов и Светослав Василев.

Хората от Nexo са били в кабинета на финансовия министър преди половин година

Четирима души са с повдигнати обвинения за пране на пари , данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз, свързани с криптобанката Nexo. Двама от обвиняемите ще бъдат обявени за издирване, това обяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, който е и директор на Национална следствена служба по повода акцията срещу банката. Той отказа да спомене имена, но се разбра, че организаторите бившият депутат Антони Тренчев и Коста Кънчев ще бъдат обявени за издирване, защото са избягали от страната. Според данните на граничния контрол те трябва да са в страната, но не са, обяви Сарафов.

Шефът на отдел „Киберпрестъпления“ в НСлС Светослав Василев обяви, от Нексо са засечени транзакции към уличено в терористична дейност, разкрито от израелските тайни служби, Мохамед Махмуд Айеш. Той е отпалестинска групировка. Василев допълни, че са засечене транзакции към затворените на 5 април 2022 година от финансовия департамент на САЩ криптоборси Даркнет и Гарантекс, със седалища в Москва. Засечени били и транзакции към

иранска борса за криптовалута, криптоборси с даркнет маркети, в които са прибирани откупи за изнудвания и , компании свързани с инвестицонни измами. Следствието е засякло и опити опити за манипулиране на пазари с криптовалути от страна на Нексо. Случаят с Nexo е уникален в световен мащаб и онагледява новите видове предизвикателства, пред които е изправена системата на сигурността. Това заяви главният прокурор Иван Гешев по време на пресконференция във връзка с разследването на криптобанката Nexo и определи акцията срещу Nexo като пример за добро сътрудничество с европейските и евроатлантическите партньори.

С разрешение на съда вчера са проверени 15 обекта- офиси и домове, разпитана са над 20 свидетели, някои от които се страхуват за живота си и ще бъдат вкарани в програма за защита на свидетели, обяви Сарафов.

Разследването показало, че Нексо е действало от 2018 до 12 януари 2023 в България, Великобритания ,Швейцария и Кайманови острови. Според Светослав Василев цялата дейност на групировката Нексо се ръководи от фирма НДС ЕООД, която е собственост на регистрираната в Швейцария Нексо Ей Джи.

Засечени са 662 559 адреса на криптоактиви, над 4 милиона транзакции, 1, 793 000 изходящи, криптовалута за над 94 милиарда долара от външни адреси към Нексо и обратно от Нексо към външни адреси.

На обвиняемите ще бъдат направени данъчни проверки, сезирана е и КПКОНПИ.

Те разполагат с големи финансови възможности, с имоти в Дубай, Бахамите и на Карибите, с яхти. В един от домовете са намерени 35 картини, финансов одит на Салвадор Дали, Пикасо и Матис, обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милев.

На журналистически въпрос Борислав Сарафов отговори, че хората от Нексо са били на среща с министъра на финансите в кабинета му. Срещата е била преди половин година и е обсъждано как през системата „БОРИКА“ да има разплащания с криптовалута и обмяна на пари.