Остарял закон не позволява Семерджиев да бъде съден за две умишлени убийства

0
37
Ясен Тодоров

30 години затвор е максималното наказание, обясни заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров

30 години затвор е максималното наказание, което може да получи Георги Семерджиев, обяви пред БНТ заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров. Прокуратурата повдигна пет обвинения срещу Семерджиев, най-тежкото от които е за причиняване на смърт по непредпазливост.

Тодоров обясни, че според действащия закон няма как в подобен случай прокуратурата да претендира за умисъл на престъплението и призова за законодателни промени, насочени срещу пияните и дрогираните шофьори.

Извършеното от Семерджиев е квалифицирано като деяние с висока обществена опасност.

„Причиняването на смърт е по доста утежняващи вината обстоятелства – бяга от местопроизшествието, шофира след наркотици и е неправоспособен. За да може да се квалифицира престъплението с умисъл, трябват промени в закона за това как се квалифицират престъпленията от пияни и дрогирани водачи“, посочи Тодоров.

Той изтъкна, че досъдебното производство по случая е приключило изключително бързо благодарение на добрата работа на разследващите.

Домашният любимец на Ясен Тодоров – кучето Мечо, което е прибрано от улицата, също помогнало на разследването, като открило стълбата, с която полицайката Симона Радева съдействала на Семерджиев.

Отделно от разследването на катастрофата на бул. „Черни връх“, по което вече има внесено обвинение в съда, НСлС е образувала досъдебно производство и за икономическата дейност на Георги Семерджиев. Проверява се каква дейност са извършвали фирмите му, плащани ли са данъци, има ли данни за пране на пари и как Семерджиев си е позволявал този стандарт на живот.

Продължава разследването и за т.нар. „полицейски чадър“ над него.