Прокурорската колегия на ВСС прие оставките на Невена Зартова и четиримата й заместници

0
25
Невена Зартова Кадър: Фейсбук

Преназначи ги като редови прокурори

Прокурорската колегия на ВСС освободи Невена Зартова от поста административен ръководител на Софийската районна прокуратура и назначи за и.ф. районен прокурор на София Светлана Митова, която е прокурор във Върховната прокуратура.

Кадровиците освободиха и подалите оставка четирима заместници на Невена Зартова. Както тя, така и останалите бяха преназначени като редови прокурори в Софийската районна прокуратура.

Петимата подадоха оставки вчера в разгара на скандала около Мартин Божанов, по прякор Нотариуса.

Заседанието продължи 10 минути и решенията бяха гласувани без никакъв дебат.

Огнян Дамянов обясни в сряда, че като мотив за оставката си Зартова е посочила, че оттегляйки се от поста, иска за осигури спокойна и нормална среда за работата на прокурорите в СРП. В писмото с оставката си тя е заявила, че иска да бъде преназначена като прокурор в Софийска районна прокуратура. Същото желание са заявили и четиримата ѝ заместници.

Зартова посочи пред БНТ, че не знае защо четиримата ѝ заместници са се разграничили от нея, при положение, че „до вчера сме взимали всички решения в екип, никога не е имало какъвто и да е конфликт“.

„Имахме разговори в началото на седмицата, като те бяха заради поредната проверка, която започна в СРП и цялото напрежение, което се беше натрупало в колегите и в администрацията. Проведохме разговор със заместниците ми, в който решихме, че това (оставката – б.р.) би било най-адекватното“, каза тя.