Решението за гаврите с голи хора в пловдивската дискотека “Бушидо” било на базата на “субективна преценка” на полицая, ръководил операцията

0
1585
Брифингът на шефа на пловдивската полиция. СНИМКА: trafficnews.bg

Ювелирната акция” открила прахообразно вещество и 1 грам марихуана

Решението, 400 души в пловдивския нощен клуб „Бушидо“ да бъдат съблечи и обискирани, е на база на субективна преценка на ръководителя на операцията. Това заяви директорът на пловдивската полиция ст. Комисар Васил Костадинов.

Брифингът бе даден , след вълната от недоволство и поисканите от Българската асоциация на заведенията на министъра на вътрешните работи, главния секретар на МВР и директора на пловдивската полиция. Конкретни отговори на поставените въпроси обаче, не бяха дадени, съобщава TrafficNews.

Васил Костадинов изнесе данни за извършени проверки в други заведения, при които са открити наркотични вещества и райски газ.

„С моя заповед от 2 март 2023 г. е разпоредено на всички структури на ОД МВР Плодивдив събиране на информация за употреба и разпространение на наркотични вещества в нощните заведения в Пловдив. От 2 март досега са проведени няколко СПО-та на териториятана големите нощни заведения. На 5 март е извършена полицйска проверка на нощен клуб, при която е извършена проверка на всички посетители и обиск по чл. 80. Открити са наркотични вещества на три места и са образувани 3 досъдебни производства срещу неизвестен извършител, защото са били изхвърлени. На 11 март е извършена проверка на друг клуб.

Там също всички са проверени. В 4 от лицата са открит наркотични вещества. На 19 март е извършена друга проверка при която в 7 души са открити наркотични вещества. На 6 май е проверен нощен клуб и са установени 14 непълнолетни с декларации. В две лица са открити наркотични вещества и са образувани досъдебни поизводства. В едно от сепаретата енамерено прахообразно вещество. Назад въввремето са извършвани и множество проверки в тези търговски обекти,в които са намерени множество забранени вещества или райски газ. В едно от заваденията са намерени 540 пълнители за райски газ“ заяви Костадинов.

Публична тайна е , че в такива нощни заведения се употребяват и разпространяват такива вещества. Затова, начинът и подходът на проверки в тези заведения е различен от ежедневната дейност на полицията. В зависимост от капацитета на заведението се предприемат различни практики. Всички ние като родители следва да се замислим дали понякога дори и с цената на ограничаване на нашите права, не следва да приемат желанието на органите на МВР да ограничат подобни прояви“ заяви директорът, с което постави под общ знаменател всички посетители на нощни заведения.

На въпрос, смята ли , че полицаите, които са извършвали обиски на голо на 400 човека в клуба , са превишили правата с, той отговори, че това ще установи проверката на прокуратурата. Отказа да отговори на въпроса дали прокуратурата е била уведомена за въпросната акция.

Разбирам състоянието, в което са се озовали голяма част от посетите на заведението. Но колегите са преценили, че това е правилният подход да се извърши проверка. Това, което ми докладваха е, че са били обособени 4 помещения, две за жени и две за мъже, където са извършвани проверките. Действително е имало такъв тип проверки, но те са били насочени към конкретни лица , за които е имало данни за престъпление“ призна Костадинов.

Той отказа да отговори на въпроса дали е имало данни, че всички 400 обискирани притежават или разпространяват забранени вещества. Заяви, че е имало оперативна информация за разпространение на наркотични вещества в заведението, а начинът на провеждането на операцията е било субективно решение на ръководителя на операцията. На въпрос дали ръководителят на операцията присъства на брифинга, той отговори отрицателно. От записите на охранителните камери в заведението става ясно, че операцията се води от началникът на отдел „Наркотици“ Тодор Гарджев.

Искам да заостря вниманието на обществеността към охраната на тези заведения. Данните показват, че не успяваме да ограничим разпространението. В тези заведения се пуши масово трева. За съжаление ние не сме получавали сигнали от фирмите , че се употребяват или разпространяват наркотични вещества. Затова подходът беше такъв. Нека обърнем внимание, че в тези заведения присъстват непълнолетни лица и малолетни лица с родителите си. И да си дадем ясна представа дали това присъствие съответства на типа на заведението. Аз като родител не съм съгласен моите деца да присъстват в заведение, в което има еротично съдържание“ сподели родителсаката си философия, Костадинов. Като директор на полицията обаче, той не отговори на въпроса дали в проверявания клуб до този момент са открити наркотични вещества.

Той съобщи, че след проверката на 6 май , са образувани 3 досъдебни производства, но отказа да каже дали и трите са срещу различни лица. Не отговори на въпроса какви са откритите количества и вид наркотици, като в залата бе изнесена информация, че се касае за 1 грам марихуана и пакетче с 0,5 гр. неустановено вещество. Костадинов отказа и коментар на въпроса дали резултатите от акцията съответства на унизителния начин на провеждането й и изтъкна , че се действало спрямо ситуацията. „Не знам дали е имало необходимост да се действа по този начин“ заяви Костадинов.

Директорът на пловдивската полицията неколкократно изтъкна, че „дори с цената на известни нарушения, с тези обекти трябва да се работи целенасочено“. Изтъкнати юристи вече излязоха с коментари, че при въпросната проверка са били нарушени редица граждански права, разписани в Европейската конвенция за правата на човека, но това очевидно не е направило впечатление на Васил Костадинов, който поставя собствените си възгледи над законите, приети от българската държава.

Директорът на полицията заяви, че неговата оставка може да бъде поискана единствено от министърана вътрешните работи, който го е назначил и на този етап няма намерение да я подава.

Извинения към клиентите на заведенето, принудени да стоят 5 часа като заложници и унизявани, нямаше, допълва TrafficNews.