С дрон и 3D скенер доказаха как е убит граничният полицай Бъчваров (Снимки и Видео)

0
95
Мястото, където е убит граничният полицай. СИНМКИ: ПРОКУРАТУРА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Следственият експеримент е потвърдил, че загиналият служител на реда е бил много близо до дупката в оградата

На 13 ноември 2022 г. следователи от отдел „Следствен“ на Окръжна прокуратура-Ямбол и експерти от отдел „Криминалистика“ на  Националната следствена служба извършиха следствен експеримент в граничната зона в землището на с. Голям Дервент, община Елхово, съобщават от прокуратурата.

Действията по разследването бяха извършени от българската страна на пограничната ограда, на мястото, където бе застрелян български граничен полицай. Целта на следствения експеримент бе да се установи откъде са произведени изстрелите срещу българския граничен патрул, тяхното направление, да се уточнят наличните свидетелски показания. На мястото е използван мобилен център за разследване (криминалистична лаборатория), в т.ч. дрон, 3D скенер и др.

Следственият експеримент потвърди, че при откриването на стрелбата българският граничен полицай се е намирал близо до открития отвор в телената ограда. Смъртоносният изстрел е бил произведен фронтално срещу него с гладкоцевно оръжие, най-вероятно ловна пушка. Установено е, че проектилите са сачми, много от които при преминаването си през оградата са се раздробили. Смъртоносният изстрел е бил последван от други, идващи отстрани по посока на автомобила на българския патрул. Впоследствие стрелецът (и неговият спътник, както сочат доказателствата от паралелното разследване в Турция) са се изтеглили.

Събраните доказателства са присъединени към следственото дело по случая, добавят от държавното обвинение.