Само в Breaking.bg: Nexo финансирали ислямистка групировка от Близкия изток

0
821
Антони Тренчев, създател на Нексо, и Настимир Ананиев, депутат от ПП

Фирмата се разследва и за нарушаване на санкциите срещу Руската федерация

Стефан Ташев

„Фараоните“ на криптовалутата от Nexo, които прокуратурата разследва за  организирана престъпна група, пране на пари, данъчни престъпления, престъпления свързани с предоставяне на банкова дейност без необходимия лиценз и компютърни измами, са финансирали терористична ислямистка групировка от Близкия Изток, научи Breaking.bg. Става дума за групировката „Хамас“, базирана в Ивицата Газа.

Днес говорителят на главния прокурор Сийка Милева съобщи, че разследването е установило, че клиент на фирмата е било лице финансирало терористични актове.

Засечени били два превода на солидни суми от Nexo през България към Близкия Изток. Според прокуратурата през криптобанката Nexo са преминали оборотни пари в размер на над 94 млрд. долара с над 3 милиона транзакции.

Освен за финансиране на терористични организации групировката на бившия депутат от Реформаторския блок и личен приятел на Настимир Ананиев Антони Тренчев и Коста Кънчев е разследвана за нарушаване на санкциите на ЕС и САЩ срещу Руската федерация заради войната в Украйна, твърдят източниците ни. През Nexo са прани пари на руски олигарси, приближени до Путин.

Тренчев и Кънчев не са в България, предполага се, че се укриват в Дубай. Вероятно ще бъдат обявени за издирване чрез Интерпол. В разследването е изплувала сянката на бивш министър на финансите и депутат, твърдят запознати. Очаква се утре прокуратурата да даде повече информация за мащабната операция.