Само в Breaking.bg: Убили граничният полицай, защото попречил на сделка за дрога. Зее огромна дупка в границата край Елхово заради Бойко Рашков

0
2196
Убитият граничар Петър Бъчваров. СНИМКА: ФЛАГМАН

Душманинът на „Гранична полиция“ е началникът на кабинета на вътрешния министър

Стефан Ташев

Убийството на граничният полицай Петър Бъчваров и последвалата стрелба срещу другият човек от патрул-военният е защото са попречили неволно на сделка за пренасяне на дрога през граничната бразда, съобщиха пред Breaking.bg гранични полицаи.

Според тях не става дума за мигранти и каналджии, а за наркотрафиканти. Те пренасяли дрога през огромната дупка на границата, отворена от решението на бившия комунистически следовател Бойко Рашков да закрие ГПУ-Болярово, в чиито район се намира гранична пирамида 241 край село Голям Дервент, където се разигра трагедията снощи.

В началото на лятото Рашков направи „реформа“ в Гранична полиция и закри граничният участък край Болярово, а служителите бяха пренасочени към новият ГПУ в Резово.

Според него това щяло да помогне за справяне с мигрантския поток, но се случи тъмко обратното. Срещу затварянето на участъка протестираха местните хора и кмета на Болярово.

Пренасочването на гранични полицаи отвори голяма дупка в охраната на границата в района и позволи на засиления наркотрафик, защото служителите за охрана на границата са недостатъчни, твърдят информаторите на Breaking.bg.

Турчин, с прозвището Юри, започнал да изкупува масово земи край границата, той е подозиран като покровител на наркотрафика. Целта е била да се осигурят терени за безпроблемно преминаване на наркотиците през границата и транспортирането им към Западна Европа.

Авторът на „реформата“, унищожаването на „Гранична полиция“ и човекът, който е подсказвал на Рашков какво да прави се нарича Стоян Иванов, началник на кабинета на вътрешния министър, казват граничните полицаи. Иванов наследи на поста печалната Елена Фичерова-Караиванова, монтирана от Рашков в МВР, защото е член на политбюрото на партията на Васил Божков-Черепа „Българско лято“и бивш кандидат-депутат от нея. След скандала, предизвикан от публикацията на Breaking.bg още на 12 май 2021 година, тя бе отстранена тихомълком от МВР часове преди да изтече официално бъларският списък на санкционираните лица по Закона „Магнитски“, в който фигурира и Васил Божков.

Иванов е бивш зам.-началник и началник на РГС-Елхово, той е бащата на „реформата“ в „Гранична полиция“. Той е бивш офицер от Държавна сигурност, което допълва напълно началника си бившият комунистически следовател Бойко Рашков. Че става дума за дрога потвърди и директорът на Национална следствена служба-НСлС Борислав Сарафов.

Основните версии за инцидента на българо-турската граница са, че става въпрос или за трафик на мигранти, или за трафик на наркотици. Какви са причините ще установим в хода на нашето разследване, считам, че в рамките на 12 часа установихме не малко от информацията“. Това съобщи на брифинг за медиите Сарафов.