Само в Breaking.bg: В конфликт на интереси ли е зам.-министър на вътрешните работи ?

0
460
Енчо Мирчев

Съпругата на Енчо Мирчев е началник сектор в Института по психология на МВР

В конфликт на интереси ли е довереното лице на Бойко Рашков зам.-министъра на вътрешните работи Енчо Мирчев ?

Този въпрос си задават редови служители на МВР. Защото съпругата на въпросния зам.-министър е началник сектор в Института по психология на МВР, тоест пряко подчинена на мъжа си. На този въпрос разбира се Бойко Рашков няма да ви отговори. Той не отговаря на такива въпроси. Ще ви отговори колкото отговори за имотното си състояние. Както Breaking.bg писа Мирчев е член на тройката „чистачи“ в МВР начело със самия Рашков.

Енчо Мирчев е познат в системата като шеф на отдел „Кадри“ също по времето на министъра от правителството на Орешарски Цветлин Йовчев. Твърди се, че именно той е човекът измисли системата „комисар за един ден“, която Йовчев успешно прилагаше.

Всъщност става дума за тарикатски номер за избягване на конкурсното начало при заемане на висши постове в силовата институция или просто казано – схема за политически кадрувания. Избраниците са назначавани с конкурс за старши оперативни помощници на главния секретар на МВР, но за този конкурс не се изисква първоначална професионална квалификация. След като вече са комисари, ръцете на министъра са развързани да мести тези хора на други длъжности, но все на по-важни позиции. Така реално става възможно лица, външни на системата на МВР, но близки до ръководството да заемат отговорни постове от категория Б, за които други служители в МВР трябва да чакат поне 13 години. По времето на Йовчев и шефа на „Кадри“ Мирчев по тази схема като комисари на Светлозар Лазаров са назначени десет лица, прехвърлени после като шеф на СДОТО, началник на Дирекция „ Вътрешна сигурност“ и др.

Сега Енчо Мирчев ще упражнява контрол върху Дирекция „Човешки ресурси“, която провежда чистката от неудобни хора в цялата система на МВР в страната.