Шефът на ДАНС пред депутатите: Стефан Димитров е бил представян „като бизнесмен, на когото да му бъдат предоставяни услуги, които са „директна услуга на Бойко Рашков“

0
536
Шефът на ДАНС Пламен Тончев. СНИМКА: БТА

Операцията срещу Паскал е започнала преди 8 месеца, а Живко Коцев е следен половин година

Има установени „доверителни отношения“ между Петя Банкова и Стефан Димитров. Същият е „предоставял дарове на паркинга на Народното събрание“. Това каза шефът на ДАНС Пламен Тончев по време на изслушване във Временната комисия за разследване на корупционни практики в Агенция „Митници“.

Той изтъкна, че операцията срещу Паскал е започнала преди 8 месеца, а Живко Коцев е следен половин година.

В началото на изслушването Пламен Тончев прочете информация за разкритите до момент връзки на служители от Агенция „Митници“ с хора от ниските изпълнителни нива до ръководни служители на граничните митнически участъци.

Марин и Стефан Димитрови са поддържали връзки с Живко Коцев от времето му като шеф на ОДМВР София. Димитрови оказват влияние на разпределението на ръководни постове в МВР в целите на престъпната им дейност. Шефът на ДАНС изброи имената на митнически служители – от настоящия и предишни моменти, свързани с разработки на канали на контрабандни и акцизни стоки. Към тези канали е действал и Паскал, ползвал се с протекции на настоящи и бивши служители от съдебната власт. Поради което работата по разкриването на изградената от него престъпна схема е силно затруднена.

Свидетел заявява, че животът му е в опасност, ако направи пълни разкрития. По данни на ДАНС Никола Николов-Паскал работи с гражданин на Турция, който може да осигури безпрепятствено преминаване през ГКПП Лесово и Капитан Андреево на всякакъв вид стоки, включително и нелегални цигари наркотици.

Тончев отбеляза, че разработката на ДАНС винаги има за цел разкриване на контрабандни канали, а не конкретно на висши служители, замесени в тях. Същите се разкриват в процеса на разработка на каналите.

Зададен е въпрос вярно ли е, че Бойко Рашков е запознал Живко Коцев с двамата контрабандист и реално откога датират тези познанства, както и кои областни дирекции на МВР са били съпричастни към дейността на Димитрови.

Пламен Тончев отбеляза, че Стефан Димитров е бил представян „като бизнесмен, търгуващ с Турция, на когото да му бъдат предоставяни услуги, които са „директна услуга на Бойко Рашков“. Той не бе убеден дали от две или повече години датира дружбата между Коцев и баща и син Димитрови.

Тошко Йорданов изтъкна, че шефката на Митниците Петя Банкова е била назначена от Асен Василев. „Тя, както се оказа, е имала дълги предварителни връзки с тези двамата Димитрови. Въпросът ми е – тя е била в ДАНС, по какво направление е работила и постъпвали ли са данни за нерегламентирани контакти и нерегламентиран достъп до класифицирана информация“.
„До 2023 г. е била служител на ДАНС, работила е в дирекцията за противодействие на тероризма, не е имала достъп до информация за дейността на Агенция „Митници“, отговори Пламен Тончев и поясни, че не е имало сигнали срещу нея за противозаконна дейност, докато е работила в ДАНС.

Теменужка Петкова от ГЕРБ попита дали е изследван въпросът какви са били мотивите на Банкова да напусне ДАНС и да се ориентира към Агенция „Митници“. „И тъй като баща и син Димитрови са се занимавали основно с кадрови въпроси, както в Митниците, така и в МВР, има ли информация дали тези лица не са оказали решаващо влияние за назначаването й в Агенция „Митници“.

Тончев заяви, че не може каже с конкретика, но навярно директорът на Агенция „Митници“ към онзи момент би могъл да отговори и съответно министърът като неин работодател.

Кристиан Вигенин от БСП настоя за изясняване на въпроса с назначението на Банкова: „Тя е била разработвана за контактите й с тази контрабандна група по времето, когато е била зам.-директор. Вие информирате съответните лица и министъра на финансите и тя бива назначена за директор. Въпросът ми е – имали ли сте съмнения, че самият министър целенасочено поставя това лице на позицията директор или сте оставили тази възможност, без да информирате министъра с цел впоследствие той да бъде атакуван за това, че е назначил Петя Банкова.

Пламен Тончев отговори, че като зам.-директор Банкова не е имала възможност „да изпълнява задачите, поставени й най-вече от Стефан Димитров“. „Кадровото разместване на служители на Агенция „Митници“ беше след като тя стана директор. Лицата, подадени й от баща и син Димитрови, бяха поставяни на съответните позиции. Но мисля, че министърът е знаел за мотивите за тези размествания“, поясни той.