Как заместник на Бойко Рашков е шеф на жена си в МВР. Това конфликт на интереси ли е?

0
1500
Енчо Мирчев

Енчо Мирчев е зам.-министър, а съпругата му началник-сектор в Института по психология на МВР

Зам.-министъра на вътрешните работи във временното правителство на Румен Радев Енчо Минчев е в конфликт на интереси, съобщиха пред Breakirng.bg хора от системата на МВР.

Реално Мирчев е шеф на съпругата си, която е началник сектор в Института по психология на МВР. А тя е пряко подчинена на него. На 24 юни 2021 година Breakirng.bg зададе въпрос за такъв конфликт на интереси. Оказа се, че това е факт. Това явно не прави впечатление на никого в МВР. Защото е довереното лице на Бойко Рашков в министерството.

Мирчев е член на тройката „чистачи“ в МВР начело със самия Рашков.

Енчо Мирчев е познат в системата като шеф на отдел „Кадри“ също по времето на министъра от правителството на Орешарски Цветлин Йовчев. Твърди се, че именно той е човекът измисли системата „комисар за един ден“, която Йовчев успешно прилагаше.

Всъщност става дума за тарикатски номер за избягване на конкурсното начало при заемане на висши постове в силовата институция или просто казано – схема за политически кадрувания. Избраниците са назначавани с конкурс за старши оперативни помощници на главния секретар на МВР, но за този конкурс не се изисква първоначална професионална квалификация. След като вече са комисари, ръцете на министъра са развързани да мести тези хора на други длъжности, но все на по-важни позиции. Така реално става възможно лица, външни на системата на МВР, но близки до ръководството да заемат отговорни постове от категория Б, за които други служители в МВР трябва да чакат поне 13 години. По времето на Йовчев и шефа на „Кадри“ Мирчев по тази схема като комисари на Светлозар Лазаров са назначени десет лица, прехвърлени после като шеф на СДОТО, началник на Дирекция „ Вътрешна сигурност“ и др.

Енчо Мирчев упражнява контрол върху Дирекция „Човешки ресурси“, която провежда чистката от неудобни хора в цялата система на МВР в страната.

Дали някой от КПКОНПИ, прокуратурата или други държавни органи ще се заеме с този казус ? Едва ли.